Albert Botran

La presidenta del Congrés esclata contra un diputat de la CUP per parlar en català

Els diputats «s'han d'expressar en llengua castellana, que és la de tots»

Ja estem acostumats que el Congrés de Diputats es converteixi en una mena de pati d'escola. Així ha sigut aquesta tarda, quan la presidenta del Congrés li ha negat la paraula al diputat Albert Botran per parlar en llengua catalana.

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha tallat la paraula al diputat de la CUP Albert Botran per expressar-se en català al ple de la cambra baixa aquest dimarts a la tarda durant el debat d'una iniciativa del Partit Popular, PP, per reforçar la inspecció educativa de l'Estat. 

Batet ha demanat fins a tres ocasions a Botran que canviés al castellà perquè «el reglament l'obliga», però el cupaire ha continuat en català. 

«M'agradaria expressar-me en la meva llengua, que per això ho és», ha dit Botran, sota les protestes d'altres diputats. 

Batet ha respost que els diputats al Congrés «s'han d'expressar en llengua castellana, que és la de tots». Finalment, la presidenta del Congrés ha tallat el micròfon a Botran i l'ha obligat a abandonar la tribuna.

Enrenou al Congrés de Diputats

Les protestes no han tardat a aparèixer al Congrés de Diputats davant la intervenció en llengua catalana d'Albert Botran. Tant és així, que la presidenta Meritxell Batet s'ha referit a la resta de diputats.

«No necessito acompanyament, abstingueu-vos de donar 'patadetes' si us plau». Tot seguit, s'ha tornat a dirigir a Botran, «li demano per segona vegada si us plau que continuï amb llengua castellana perquè tots puguem seguir la seva intervenció».

El diputat de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) ha fet cas omís a les paraules de Batet continuant, així, la seva intervenció en llengua catalana fins que, de nou, se li ha tallat la paraula. 

No es poden fer fotografies dins l'hemicicle

A continuació, Batet ha cridat l'atenció a la diputada de la CUP Mireia Vehí per haver realitzat fotografies del moment en què Botran estava parlant. 

«Senyora Vehí, li recordo que reglamentàriament també està prohibit fer fotografies de l'hemicicle. Així que si us plau li demano que esborri les fotografies que ha fet».

Botran, ha continuat parlant en català excepte per dir, «a ningú se l'ha obligat mai parlar en castellà», que ho ha fet, precisament, en aquesta llengua.

Finalment, ha continuat parlant en català i l'han obligat a acabar la seva intervenció amb els aplaudiments de la resta de diputats de fons.