Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge fotogràfic d'Orient Mitjà i el coronavirus MERS

L'OMS envia un missatge urgent: reapareix el coronavirus MERS i és letal

Els experts adverteixen de nous contagis per aquest patogen que ja s'ha cobrat la primera víctima mortal

L'Organització Mundial de la Salut ha llançat un avís urgent sobre l'aparició d'un nou virus. Segons ha informat l'OMS, es tracta del virus MERS, una malaltia respiratòria molt greu que ja ha estat localitzada a Qatar.

Ara com ara han confirmat almenys dos casos de persones infectades per aquest patogen potencialment perillós. De moment no se saben si hi ha més casos, però des de l'organització demanen no abaixar la guàrdia i extremar les precaucions.

L'OMS llança la veu d'alarma

La coneguda com a síndrome respiratòria de l'Orient Mitjà (MERS-CoV) manté en perill l'Organització Mundial de la Salut. Fa uns dies es va confirmar la presència d'aquest virus a dos ciutadans de Qatar, un home de 50 anys i un altre de 85.

Tots dos havien tingut contacte amb dromedaris i van consumir la seva llet crua dues setmanes abans de començar els símptomes. L'home de 50 vivia en una granja on també treballava amb camells a Al-Xahaniya. L'altre contagiat residia a Doha i era propietari d'un dromedari.

Director general de la OMS
L'organització confirma dos casos de persones contagiades pel virus MERS | EFE

Per desgràcia dels dos només n'ha sobreviscut un, ja que l'altre no ha pogut vèncer la malaltia. Amb aquests casos ja són 28 les víctimes del MERS que Qatar ha notificat des del 2012 i 7 les morts.

El virus es va identificar fa una dècada a l'Orient Mitjà i afecta de ple les vies respiratòries. La malaltia ocasiona un patogen de la família d'un coronavirus i, després del SARS 1 a Àsia, el MERS va ser el segon a saltar a humans.

Aquests dos virus anteriorment esmentats ostenten el títol de major letalitat que el detectat l'any 2019 a Wuhan, el qual va originar la pandèmia més gran del segle. Tot i això, mentre que el SARS 1 va assolir el 15% de letalitat, el MERS el va superar amb el 37%.

Imatge del coronavirus MERS
El MERS reapareix a Aràbia Saudita | Pixabay

L'únic avantatge és que tots dos no es transmeten tan fàcilment entre humans. Una qualitat que va limitar molt la seva propagació, quedant-se només a les zones on van sorgir.

Fins que la pandèmia de la Covid-19 no arribi al final, no hi ha dades sobre el seu nivell de letalitat. De moment, els informes la situen entre l'1 i el 2%, molt menys que els seus antecessors. L'inconvenient és que com que s'ha estès per tot el món, la mortalitat global ha estat més gran.

Transmissió i símptomes del MERS

Com qualsevol coronavirus, el MERS també es pot transmetre entre persones mitjançant contacte directe o aerosols. Tot i això, els experts asseguren que aquesta transmissió és molt ineficient sent el contagi per animals la font més freqüent.

I a diferència de la Covid-19, els brots d'aquest virus han estat molt petits des que es van identificar per primer cop. No obstant això, sí que s'ha apreciat un augment gradual. De fet, el més comú és que el contacte amb camells o dromedaris sigui la causa dels contagis identificats, així com el consum de la llet crua.

Imatge d'una dona respirant mitjançant una mascareta d'oxigen
El MERS provoca problemes respiratoris | GTRES

I és que quan s'ha tingut contacte amb un animal o persona infectada pel MERS els símptomes no triguen a aparèixer. Així, entre els mateixos contagiats s'han classificat els efectes següents del virus a l'organisme.

Generalment, tots van patir una malaltia respiratòria greu, tos, febre i dificultat per respirar. D'altra banda, les nàusees, vòmits i diarrees també van aparèixer en alguns infectats. Normalment aquests símptomes apareixen cinc o sis dies després de l'exposició al virus.

Com evitar el contagi?

De moment, el virus es troba concentrat a l'Orient Mitjà. La gran majoria dels infectats es troben a la península Aràbiga, on alguns van viatjar o van tenir contacte amb gent resident allà.

Imatge d'un plat amb diversos trossos de carn i verdures de guarnició
Els experts recomanen extremar les precaucions i no consumir productes crus de camells | Pixabay

Des de l'OMS alerten que hi ha un determinat grup de persones propenses a patir una malaltia greu a conseqüència del MERS. Es tracten de persones amb patologies prèvies com ara diabetis, insuficiència renal o malaltia pulmonar crònica. En definitiva, aquells amb el sistema immunitari feble.

Com a recomanació, els experts aconsellen que aquestes persones no tinguin contacte amb camells o dromedaris, ni tampoc que ingereixin llet crua de camell o menjar-ne la carn poc cuinada.