El Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona programa un seguit d'activitats per als sanitaris que hagin estat treballant, en els darrers mesos, en la lluita contra la Covid-19. La iniciativa, que porta el nom de 'Recuperart', pretén millorar la salut emocional dels professionals de la salut a través de l'art.
La iniciativa ha estat creada per l'Institut Català de la Salut, i amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat s'han programat activitats en 16 museus i centres d'art d'arreu del país. El programa es presenta com una via d'escapament a través de l'art, eina per «millorar l'estat anímic, combatre l'ansietat, la depressió i lleus manifestacions d'estrès posttraumàtic en el col·lectiu de professionals sanitaris.
Una activitat lúdica i terapèutica alhora
Pel que fa al Museu d'Art Modern de Tarragona, les activitats s'iniciaran a partir de la primera setmana de juliol. Per a tots aquells sanitaris que hi vulguin accedir, només hauran de presentar la seva identificació professional i podran entrar-hi gratuïtament.
Una vegada s'hagi accedit a les instal·lacions, els visitants rebran una llibreta i una fitxa amb una relació d’obres sobre les quals pivotarà la intervenció. Aquest quadern i fitxa han estat especialment elaborats per a l'activitat i els servirà per seguir la visita museística, que comptarà amb la presència d'un guia.
A banda de la proposta lúdica, aquesta activitat conté també una part psicològica important, comptant amb exercicis d’atenció plena, concentració, focalització, associació cognitiva, creativitat, escriptura, dibuix i reflexió.
Una iniciativa pionera
El programa 'Recuperart' és una iniciativa pionera a escala internacional, que vol recuperar l'oferta de suport psicològic que ja ofereix l'Institut Català de la Salut a través de propostes diferents i comunitàries, que es desenvolupin en entorns diferents i familiars, com museus o a l'aire lliure, que vagin més enllà de l'àmbit assistencial formal.
De moment, són 16 els museus participants tot i que es preveu que la xifra augmenti més endavant. Concretament, són: el Museu de l'Empordà, a Figueres; el Museu d'Art de Cerdanyola; el Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu; el Museu Nacional d'Art de Catalunya, a Barcelona; el Museu de l'Hospitalet de Llobregat; el Museu Pau Casals, al Vendrell; el Museu de Tortosa: Històric i arqueològic de les Terres de l'Ebre; el Museu Episcopal de Vic; el Museu de Lleida: Diocesà i Comarcal; el Centre d'Art La Panera, a Lleida; l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu, a Esterri d’Àneu; el Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona; el Museu de la Pell d'Igualada i Comarcal de l'Anoia; el Museu d'Art de Girona; el Museu de la Garrotxa, a Olot i el Museu de Sitges.