Excursió nocturna a Llaberia

5 activitats nocturnes per gaudir de les Muntanyes de la Costa Daurada

No només són un escenari perfecte pels dies assolellats, les muntanyes del prelitoral tarragoní també ofereixen múltiples opcions per passar-s'ho bé sota les estrelles

Les Muntanyes de la Costa Daurada són una destinació perfecta per als excursionistes, els esportistes, els boletaires i els amants de la natura en general. Però no són només uns paratges pròxims per descobrir de dia. Els vespres i les nits de tot l'any ofereixen rutes i activitats estimulants, amb l'especial afegit de la màgia nocturna.

Emparats sota les estrelles, aquells a qui els agrada l'astronomia, les espectaculars postes de sol, els cels rasos o senzillament les travessies a peu o a cavall sota la llum de la lluna, tenen en aquest entorn privilegiat i alhora accessible una oportunitat única de refugiar-se del brogit del món.

En un temps en què el cos demana sortir de casa, alliberats de restriccions i confinaments, les muntanyes de la Costa Daurada disposen de tot això i més. Unes activitats sovint desconegudes però que canvien la manera que tenim de veure i gaudir de la muntanya. Durant les nits, la natura no s'atura. Només s'adorm i reposa, amb centenars de sons i olors noves.

Amb aquestes sis activitats totalment segures i programades per professionals coneixedors de l'entorn, podreu explorar la muntanya d'una manera completament diferent i excitant. Si hi porteu algú, sigui gran o petit, segur que el sorpreneu

Travessa nocturna a Pratdip

De tota la vida, el romiatge a l'ermita de Santa Marina de Pratdip ha estat una tradició arrelada al sud de la comarca del Baix Camp, fos per les seves aigües o per fer-hi una graellada en família. També des de temps immemorials, tot i que va haver de ser l'escriptor Joan Perucho qui ho descobrís en la seva novel·la Les històries naturals, la vila de Pratdip és habitada pels dips, uns éssers llegendaris a mig camí entre el llop i el vampir que sotgen els ramats i amenacen els humans que gosen desafiar la nit.

Avui, una excursió nocturna de Pratdip a Santa Marina és tota una experiència esgarrifosament divertida, tombant els empedrats del poble i les siluetes dels dips, tot esquivant les seves ombres allargades mentre el sol es pon darrere de l'antic i imponent castell, resseguint el riu Llastres fins al refugi de l'ermita. Una ruta ideal pel temps de Halloween i Tots Sants.

Capvespres fotogràfics

Quan s'acosta l'hora de les bruixes, un món nou se'ns desvela. Però capturar-lo, encara que sigui amb l'ajuda de la moderna tecnologia digital no és fàcil. Si us agraden la fotografia i les estrelles, aquesta és la vostra oportunitat. Oblideu-vos d'aquelles fotos de llunes plenes que no surten mai bé, perquè el fotògraf i excursionista Jordi Brú coneix tots els trucs per immortalitzar els cels serens i poblats d'estrelles del Camp de Tarragona des dels seus miradors més privilegiats.

Cel estrellat des de lamuntanya
Vista del cel estrellat des del cim del Picorandan | Ajuntament de Capafonts

Podreu triar entre fotografiar el firmament des de l'escarpada platja del Torn de l'Hospitalet de l'Infant o, si teniu ganes de fer l'excursió més llarga i pujar una mica més, des de dalt de tot de Llaberia, a les muntanyes de Tivissa i Vandellòs, on les llums del capvespre i les postes de sol en un dia clar treuen l'alè. I si encara no en teniu prou, també podeu optar per pujar amb la càmera al cim pelat del Picorandan, a les Muntanyes de Prades, i meravellar-s'hi amb les seves nits celestials.

Jordi Bru és, a més a més d'expert fotògraf, un excursionista i guia excepcional. Us ajudarà a explorar els millors racons i angles de les muntanyes, i a orientar-vos entre les llums somortes del vespre i les ombres de la nit.

El gegant adormit

Una de les talaies més impressionants del Camp de Tarragona és la Mola de Colldejou. Una formació rocosa emblemàtica que, a banda d'una espectacular posta de sol, també representa una oportunitat per descobrir les excursions en caure el dia.

Els prats que cobreixen els vessants de la Mola, de pendent suau, faciliten una ascensió assequible per als muntanyistes poc experts i per a les famílies. Un cop dalt, a més de la vista en 360º  tant del mar a l'est, com del Priorat i el Montsant a l'oest o les imponents muntanyes de Prades al nord, us envoltarà un silenci corprenedor.

L'activitat inclou guia i tota l'ajuda necessària per fer un bateig agradable en el fascinant món del senderisme nocturn. Al cim tindreu l'oportunitat de caminar entre les antigues edificacions militars de les guerres carlines i de descansar a l'esquena rocosa del gegant adormit de la Mola.

Menjar-se les estrelles

A més d'un, la contemplació d'un cel estrellat i les nits fredes de Prades pot ser que li facin agafar gana. Però tot té solució. De fa un temps, el Parc Astronòmic Muntanyes de Prades ofereix la combinació perfecta entre gastronomia i astronomia. Una experiència indefugible per a tots aquells que troben tant de plaer en la ciència com en el menjar.

En aquesta activitat no caldrà que us mogueu gaire: al restaurant de Prades us hauran preparat tot un sopar tematitzat amb motius astronòmics. Hi podreu degustar plats tan suggerents les croquetes Caiguda de meteorits sobre la selva amazònica, un ravioli de botifarra i poma batejat com a Presència de vida a l'interior d'Enceladus o la Nana marró amb aromes SETI de Jill Tarter, que amaga un ànec amb parmentier de moniato. Ho acabareu amb un Big Bang confegit amb xocolata, descobrint així el misteri irresolt de l'origen de l'Univers. Un veritable menú per a gurmets planetaris.

Amb la panxa plena serà el moment de l'Experiència Astronòmica Nocturna 360º, preparada pels guies astronòmics Starlight i que us portarà fins al Centre de visitants del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades. Un planetari de cúpula sencera us envoltarà amb simulacions comentades que fan la vetllada totalment immersiva. Amb la garantia que sabreu en tot moment cap on heu de mirar per no perdre-us res de l'espectacle de la volta celeste.

Però això no és tot, la nit tindrà un últim acte. Des del mirador astronòmic de Sant Roc, les imatges simulades donaran pas a la realitat, amb l'accés als telescopis automatitzats i les seves guies làser que permeten resseguir una per una totes les constel·lacions.

Una experiència imperdible, amb un cel com el de Prades d'una qualitat d'aire i visibilitat única a Tarragona. Tot a més, des del màxim rigor de la divulgació científica, per unir oci i aprenentatge amb un vincle estel·lar.

Cavalcarem tota la nit

La nostra darrera proposta és potser la més especial. Si el senderisme i haver de gastar sola de sabata no us atrauen, una altra manera d'explorar els camins i les nits de les muntanyes de la Costa Daurada és a cavall. L’hípica Pikdame a les Borges del Camp té la mà trencada en organitzar passejades nocturnes a lloms de magnífics exemplars equins.

Ells us facilitaran els arreus, tot el material necessari i el guiatge per iniciar-se en el món de la munta sota la llum de lluna. Una forma de moure's per la natura a una altra velocitat menys mecanitzada i en harmonia amb un animal indissociable de la història de la humanitat.

Cavall a la seva quadra
Els cavalls de Pikdame estan preparats per fer passejades harmonioses de capvespre. | Pikdame