Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un carrer amb cotxes estacionats

Et vas comprar un cotxe abans del 2013? Reclama una indemnització de 2.000 euros

Comprova si ets un dels afectats per la trama fraudulenta de concessionaris

Si et vas comprar un cotxe entre el 2006 i el 2013, podries rebre una indemnització com a afectat d'un frau comès al nostre país per diversos concessionaris.

Es tracta d'un escàndol que ja va saltar a la llum el 2015. Aleshores, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va detectar una sèrie d'actituds fraudulentes a 147 concessionaris d'Espanya.

Els acusats no només havien vulnerat les normes anticompetència, també havien constituït un càrtel per a intercanviar-se informació «secreta, futura i estratègica».

També s'havien aprofitat dels clients encarint el preu de venda dels vehicles aproximadament un 10% de l'import total. Indiferentment de la marca o del model del cotxe, ja que l'escàndol va esquitxar un 91% de les marques que es venen a Espanya.

Indemnitzacions de 2.000 a 9.000 euros per haver comprat un cotxe entre el 2006 i el 2013

Des que es va destapar la trama il·lícita, la CNMC ha anat imposant multes a les grans marques d'automòbils. La Sala Contenciosa Administrativa de Madrid ha anat ratificant totes i cadascuna d'aquestes sancions i ha obert la porta a les reclamacions per part dels particulars.

De fet, segons el Tribunal Suprem, les persones que van adquirir un vehicle en algun d'aquests concessionaris entre els anys 2006 i 2013 poden reclamar-los una indemnització davant la justícia.

Les compensacions oscil·len entre els 2.000 i els 9.000 euros per compra. Xifres que intenten equilibrar la despesa extra que va provocar aquesta xarxa fraudulenta d'establiments als consumidors en incrementar els preus dels cotxes venuts.

Primer pla d'un volant d'un cotxe
Les víctimes d'aquest frau ronden els 10 milions, entre clients particulars i empreses | Pixabay

Tot i que parlem de menys de dos centenars de concessionaris implicats, la veritat és que el nombre d'afectats és molt elevat.

Segons s'ha estimat, les víctimes d'aquest frau ronden els 10 milions, entre clients particulars i empreses. I és que també hi ha empreses de VTC i taxis, així com companyies de lloguer de cotxes, que s'han vist esquitxats per la trama.

En qualsevol cas, tots els afectats podran iniciar les reclamacions per a obtenir el reemborsament que la justícia estimi oportú en cada cas.

Els concessionaris de la xarxa fraudulenta hauran d'indemnitzar els compradors

La veda per a sol·licitar les corresponents indemnitzacions es va obrir a l'abril, quan el Jutjat Mercantil de Cadis va fallar a favor d'un particular que havia reclamat.

Tots els recursos que van interposar els fabricants d'automòbils implicats van ser desestimats pel Tribunal Suprem, que va crear jurisprudència de cara a altres possibles reclamacions.

Les demandes es poden tramitar de manera individual, tot i que hi ha algunes plataformes i associacions que han creat mecanismes per a fer denúncies col·lectives i reduir els costos.

Primer pla d'un canvi de marxes
Per a fer la demanda, cal tenir factura de compra o documents que justifiquin l'adquisició | Volkswagen

Una d'aquestes plataformes és l'Agrupació d'Afectats pel Càrtel de Cotxes (AACC), que a la seva pàgina web estableix tres passos per a iniciar els tràmits:

  1. Marca del vehicle: hi ha trenta marques implicades, però t'has d'assegurar que la del teu cotxe també ho està.
  2. Data de compra: si bé ha de ser entre el 2006 i el 2014, no és igual per a totes les marques. Per això convé analitzar-ho en detall.
  3. Documentació: cal tenir factura de compra o documents justificatius de l'adquisició

La mateixa plataforma ofereix una llista dels concessionaris que han estat sentenciats pel CNMC perquè la gent pugui comprovar si el seu vehicle s'inclou dins dels afectats. També compta amb una calculadora per a facilitar el càlcul de la indemnització a rebre.

«T'ajudarem a recuperar el que les 23 principals marques automobilístiques t'han estafat. Fa mesos que treballem en la reclamació que farà recuperar milions d'euros a milers d'espanyols», diu la pàgina web de l'agrupació.