El volcán de Cumbre Vieja de La Palma el 9 de octubre de 2021

Llençar bombes al volcà de La Palma: l'opció que ara es planteja

Casimiro Curbelo, president del Cabildo de La Gomera, considera que hi ha «tecnologia fiable» per intentar canalitzar les bugades de lava

El volcà de La Palma continua registrant una activitat explosiva intensa i contínua. Dimecres, el nivell de lava va augmentar considerablement, fet que va generar l'esfondrament parcial de la part més elevada del con.

Així, es van arrossegar grans blocs i les colades primigènies són les que més flux de lava estan rebent des que va començar l'erupció.

El flux general de les colades de lava avança pel flanc oest, descendint sobre les colades prèvies, amb una trajectòria cap a l'oest. Aquest flux se situa dins de la zona d'exclusió actual, de manera que no es preveuen més desallotjaments en les hores vinents.

Nova bugada del volcà de La Palma
El volcà de La Palma continua expulsant lava de manera continuada | Europa Press / Kike Rubio

Ahir, cap a les 19:00 hores, el con intern del volcà va col·lapsar sobre si mateix. Aquest con arriba ja als 600 metres d'altitud.

Llençar bombes des d'avions militars, una opció per encarrilar les colades de lava

Amb la intenció de buscar solucions a la situació del volcà, el president del Cabildo de La Gomera, Casimiro Curbelo, ha fet una proposta. Ha suggerit llençar bombes des d'avions militars per canalitzar les colades de lava del volcà.

Imatge de dos operaris treballant a La Palma
La situació a La Palma és cada cop més insostenible | GTRES
 

Així, es podrà minimitzar el dany que l'erupció provoca en edificacions, cultius i infraestructures. El líder de l'Agrupació Socialista Gomera (ASG) va donar suport a aquesta idea.

El president de La Gomera va explicar la seva proposta pensant en «una de les guerres mundials». Es va preguntar si no hi hauria «un avió que vola i que pugui deixar caure… Avui la tecnologia és molt fiable. És veritat que hauria d'anar a una alçada raonable, però arribar i deixar caure… pam!», va sostenir.

Les explicacions del president de La Gomera sobre les bombes

Curbelo va rebutjar utilitzar maquinària pesant i va recalcar que l'ús de bombes és la millor solució. «Situem-nos en una realitat d'una bassa (un embassament), que perd aigua i volem que flueixi de cop. Caldrà actuar amb un sistema que faci caure una petita bomba explosiva i destruir una part de pantalla i que tot surti alhora», explicava.

«Hi ha un con volcànic principal. Després, en van apareixent d'altres i les laves no segueixen una direcció, sinó que van en funció d'on surt. També en funció de la inclinació», prosseguia.

 

A més, va deixar caure hi hauria «mètodes per obrir boques a la direcció que es vulgui d'un volcà que emergeixen o que apareixen».

Primer pla del personatge
Casimiro Curbelo proposa llençar bombes per canalitzar les colades de lava | La Notícia Digital
 

Cal assenyalar que Curbelo és un dels socis del pacte de Govern amb el PSOE, Nova Canàries i Unides Podem. Gràcies als seus tres diputats, el partit lidera la Conselleria de Turisme, l'empresa pública d'habitatge (VISOCAN) i els ports canaris.

Alhora, ha aconseguit que es modifiqui el reglament parlamentari perquè es redueixi de cinc a tres el nombre de diputats i diputades necessari per formar grup parlamentari. Així, es pot beneficiar dels drets en l'àmbit econòmic i polític que això provoca.

Ajuts als autònoms afectats per l'erupció del volcà de La Palma

Al seu torn, el Govern ha aprovat l'ampliació de la cobertura dels ajuts als autònoms afectats per l'erupció del volcà. Amb tot, s'inclouen noves ajudes que comporten una prestació i l'eliminació de les quotes de la Seguretat Social.

Les noves ajudes estaran vigents fins al 28 de febrer de l'any que ve. Podran acollir-s'hi els autònoms que tinguin l'activitat paralitzada o suspesa temporalment. També se'n beneficiaran aquells que es vegin afectats i hagin reduït els seus ingressos per culpa de l'erupció.

El vídeo del dia: