Gent amunt i avall, cues infinites i prestatgeries buides. Sí, és la imatge de cada Nadal. Però... I si aquest any tot fos diferent? Ens sembla impossible, però anem per aquest camí.
La brutal demanda de productes fabricats a la Xina (i Àsia en general), les estrictes mesures anticovid als ports i l'escassetat de contenidors han provocat una situació límit i mai vista fins ara.
El resultat? La caiguda de l'economia mundial, la pujada de preus i el creixement sobtat d'una demanda inassumible en molts casos.
Sí, la resposta és tan temuda com la pregunta: aquest any ens podem quedar sense alguns regals de Nadal. Als Estats Units, de fet, ja hi ha una evident escassetat de productes altament demandats, com joguines, roba o cotxes. L'efecte dòmino, malauradament, ja ha arribat a Espanya.
Què puja de preu a Espanya?
Per a veure-ho, només heu d'anar al supermercat. Aneu a la secció de fruita i verdura. Veureu com el tomàquet d'amanida està 2,07 euros el quilo —un 16,9% més—, i les peres se situen en 2,59 euros el quilo –un 15,6% més. Les pomes també han pujat de preu: van a 2,46 euros el quilo —un 15% més. L'oli d'oliva, per la seva banda, se'n va als 4,12 euros el litre, un 6,1% del preu normal.
Passa el mateix si aneu a la carnisseria, on la carn de conill ha experimentat un augment del 4,7%, la carn de pollastre ha pujat un 3,5% i la carn de porc val un 1,5% més.
Amb la ginebra Seagram's, per posar un exemple tàcit, ha passat una cosa semblant. La famosa marca americana va esgotar existències a Espanya fa just deu dies arran de la crisi actual.
I si em vull comprar un cotxe a Espanya, què passa? Aneu a un concessionari, veureu que ja res és com abans. Només hi trobareu cotxes com el Seat Martorell, l'Stellantis Vigo, el Renault Valladolid o el Volkswagen Navarra, ja que actualment només tenen vehicles que saben que es vendran amb facilitat. És a dir, cotxes petits. Traducció? Si voleu un cotxe gran o amb característiques diferents, haureu d'esperar que es produeixin.
I, finalment, la gran preocupació del Nadal: els regals. Les joguines i els productes electrònics és el que més es ven durant les festes. Per aquest motiu, és més que probable que es vegin afectats per aquesta crisi i enguany ens haguem d'arruïnar—encara més— per aquests articles tan preuats.
Arriba el temut efecte ramat'¡
I compte! Perquè el problema no s'acaba aquí. Va més enllà, i els experts ho saben perfectament: ve el que es coneix com a 'efecte ramat'. És el relat del peix que es mossega la cua. Les cues de vaixells als ports dels Estats Units han provocat que hi hagi escassetat de productes. Això ha fet que el client s'abasteixi de més coses i abans que el que realment necessita.
I l'alarma salta ràpidament, ja que el boca-orella corre com la pólvora i la demanda del producte supera l'oferta amb escreix. Què passa llavors? Que s'acaben les existències del producte, per això és molt més car i exclusiu.
Aquest Nadal... Escassetat de joguines, roba i cotxes
Als Estats Units ho estan vivint amb articles tan bàsics com roba, cotxes o fins i tot joguines. Falta poc per a Nadal, cosa que ha fet que molta gent s'hagi negat a esperar i s'hagi llançat a comprar com si li anés la vida. Això ha provocat el caos, ja que els ports de Long Beach i Los Angeles treballen les 24 hores del dia per a poder abastar amb tot allò que es demana.
No només és cosa dels ianquis. Al Regne Unit està passant una cosa similar, ja que hi ha escassetat de materials tan bàsics com el coure i l'alumini.
I no cal anar tan lluny, ja que a Espanya tenim un cas molt recent: la manca de paper higiènic a l'inici de la pandèmia. Sí, va ser anecdòtic i fins i tot graciós. Però va ser una mostra clara del que pot provocar el temut efecte ramat.
Sí, els preus han pujat
Així ho assegura Francisco Aranda, president de l'Organització Empresarial de Logística i Transport (UNO). En declaracions per a 'ABC', Aranda ha sigut molt contundent amb aquesta situació tan crítica. «Aquest efecte provocarà que la demanda sigui més gran que l'oferta, cosa que es traduirà en un increment dels preus», diu.
Tot i això, explica que la pandèmia de la covid-19 ha servit d'aprenentatge «i s'ha planificat amb molt de temps d'antelació».
Però atenció, perquè les males notícies es deixen per al final. I és que Aranda assegura que aquest Black Friday i aquest Nadal poden arribar a ser realment dramàtics per a certa gent. «El que sí que és veritat és que aquest Black Friday i per Nadal hi haurà una demanda molt important per sobre de l'oferta en alguns casos, però els retailers (minoristes) juguen amb moltes referències i no es produiria un desproveïment», explica.
I això té un per què?
Sí, per sort sí. Tot i així, no us enganyarem: la solució ara mateix és utòpica. El gran problema de la situació a la qual s'exposa el consum mundial resideix a Àsia. El continent asiàtic és el principal proveïdor de primeres matèries al món i, ara que ells s'han aturat, el món s'ha aturat.
La solució, doncs, passa per no dependre tant d'Àsia i repartir la producció de primeres matèries. «L'única solució és que no hi hagi tanta dependència d'Àsia», insisteix el mateix Aranda.
La ruta està marcada, però el futur pot porta conseqüències devastadores per a l'economia. L'efecte ramat sembla que és inevitable, ja que són moltes les empreses que s'han curat en salut comprant més del que necessitaven.
El que es traduirà, sens dubte i desgraciadament, en una pujada de preus per al consumidor final. Així doncs, aquest Nadal prepareu-vos per a rascar-vos la butxaca.