Una mujer con mascarilla, con síntomas de covid-19.

Sanitat es posa en alerta: «Estan arribant»

L'avanç del virus de la grip encén totes les alarmes de cara a les setmanes vinents

L'avançament de la circulació del virus de la grip ha encès totes les alarmes de cara a les setmanes vinents. Després d'una tranquil·litat aparent davant d'un període de baixa incidència de brots de COVID-19, la Unió Europea ha llançat una nova alerta sanitària.

El Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC) adverteix que la temporada de grip que ve pot ser més greu del que és habitual. Certs col·lectius de risc, com podrien ser les persones grans o aquelles que pateixen alguna patologia, han de tenir una precaució especial aquesta tardor i hivern.

 
Els motius que han portat l'ECDC a advertir del perill del virus de la grip aquesta temporada són varis. La circulació primerenca del virus, la dificultat per detectar ceps dominants i la pèrdua d'immunitat són els principals factors que preocupen les autoritats.

La circulació del virus s'ha anticipat

Espanya té constància de la circulació del virus de la grip des de finals de setembre. Així doncs, sembla que s'ha anticipat força més setmanes del que és usual. També s'ha detectat a Europa i als Estats Units, segons fonts de l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII).

Sanitari en un laboratori analitzant mostres
No és l'únic virus detectat amb una circulació més precoç del que és usual | Europa Press
 

El subtipus de virus que més s'ha detectat aquest darrer mes a Europa és l'anomenat A (H3N2). Aquest subtipus afecta de manera desproporcionada la gent gran i s'associa a una baixa efectivitat de les vacunes, segons el comunicat de l'ECDC. Tot i això, no se sap si serà el dominant en la propera epidèmia de grip.

No és l'únic virus detectat

La incertesa davant d'aquest nou problema sanitari és molt gran. El que preocupa més el director del programa de grip de la institució europea, Pasi Penttinen, és l'augment dels casos de grip amb la pandèmia encara present.

Penttinen recorda que l'any passat va desaparèixer, pràcticament del tot, la propagació d'altres virus que no fossin el coronavirus. Per tant, és probable que la població hagi disminuït la seva immunitat davant d'altres virus com pot ser el de la grip.

Una infermera preparant una vacuna.
La vacuna contra la grip serà una eina clau | GTRES
 

Al seu torn, l'agent patològic de la grip no és l'únic que inquieta els viròlegs. Espanya també ha detectat un avenç en la circulació d'altres virus respiratoris com el sincitial (VRS), que causa bronquiolitis i afecta, sobretot, els nadons.

Les recomanacions de l'ECDC

Per tenir aquest impacte sota control, els tècnics de la Red Nacional de Vigilancia Epidemiológica (RENAVE) de l'Institut de Salut Carlos III recomanen evitar aglomeracions i extremar les mesures d'higiene.

Generalment, la grip produeix casos clínicament lleus (febre, tos, dolors musculars, articulars, de cap, de coll i malestar general). Però algunes persones presenten un risc alt de patir complicacions que poden ser mortals.

Els experts destaquen que, aquest any, la campanya de vacunació contra la grip serà clau per reduir el risc de desenvolupar complicacions greus com podrien ser la pneumònia o la miocarditis.