Imatge d'un rètol d'un pis en lloguer a la ciutat de Barcelona.

Un lloguer abusiu: Barcelona multa per primer cop un propietari per aquest motiu

La propietat cobrava 1.200 euros als inquilins, quan l'anterior lloguer costava 250 euros menys

La primera i, de ben segur, no serà l'última. Barcelona ha multat per primer cop el propietari d'un pis que havia fixat un preu de lloguer per sobre del marcat per llei. Un preu abusiu que ha succeït pocs dies després de l'aprovació del govern espanyol de la nova Llei d'Habitatge.

Aquest fet ha succeït per l'increment del preu del propietari als seus nous inquilins. El nou preu que fixava per llogar el pis era de 1.200 euros al mes. Concretament, un augment de 250 euros sobre l'anterior contracte, que era de 950 euros. 

Una norma clara

El desenvolupament de la història va començar al gener. Segons explica TOT Barcelona, els llogaters van descobrir durant el mes de gener que el seu arrendador no complia la llei. El preu que pagaven, no corresponia al que havien de pagar.

I és que la norma és clara i senzilla. El nou preu d'un lloguer el marcarà si ja hi havia un altre contracte en els últims cinc anys. En cas de ser així, aquest import s'ha de congelar i mantenir el preu als nous arrendataris. 

D'aquesta manera, es van assabentar d'aquest fet un mes després d'entrar a viure al pis i no saber quin preu tenien els anteriors inquilins. Amb el nou preu sobre la taula, van intentar negociar un nou contracte. 

La resposta, però, ha sigut la d'ignorar als inquilins i es va decidir posar una denúncia a través de l'Ajuntament de Barcelona, segons informa el citat mitjà. Per tot plegat, el consistori ha multat la propietat. 

La propietat recorre la multa

La propietat, l'empresa Circum Barcino S.L., ha recorregut la sanció. La intenció és allargar el procediment, perquè pensen que el Tribunal Constitucional pot fer caure la regulació del lloguer.

Els joves tenen clar el seu objectiu: recuperar els diners que han pagat de més. En concret, el total suma 1.912 euros, 250 euros cada mes des de la seva instal·lació el 12 de desembre, segons assenyala el TOT Barcelona.

Mentre es neguen a efectuar el retorn dels diners, els inquilins han decidit tirar pel dret i pagar el preu que es fixa per llei. A Catalunya, hi ha més de 300 expedients sobre la taula per possibles infraccions d'aquesta llei, explica l'Agència de l'Habitatge de Catalunya.