Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un home amb un gorro de Nadal i una mascareta a la mà

Com serà el Nadal a Catalunya després de l'arribada de la variant delta plus

La nova variant del coronavirus ja és predominant a gran part del país

El Nadal s'acosta, i molts experts comencen a vaticinar com podrem celebrar aquestes dates en família.

L'any passat, les festes nadalenques van estar marcades pel coronavirus i les restriccions corresponents.

Les mascaretes i la distància de seguretat van estar tan presents com els torrons i els massapans. L'aforament a les cases es va limitar a deu persones i fins i tot hi va haver qui va ser previngut i va optar per no reunir-se amb la família.

Tot i això, aquest any les expectatives es presentaven millors. Amb gairebé el 90% de la població diana vacunada amb almenys una dosi a Espanya, són moltes les comunitats que han prescindit d'algunes restriccions.

El coronavirus determinarà com celebrarem aquest any el Nadal?

Aquests últims mesos, la tornada a la normalitat s'ha fet evident a causa de la tendència a la baixa que han registrat els indicadors de la covid-19.

La incidència acumulada i la pressió hospitalària s'han reduït fins a situar-se a nivells gairebé normals. Una situació que ha fet pensar molts ciutadans, i fins i tot els experts, sobre la possibilitat de celebrar un Nadal com el de 2019.

«Si no apareix una variant del coronavirus que desplaci la delta, podrem celebrar aquest Nadal com el de 2019. Amb la família i sense mascaretes», vaticinava al setembre el director de la Unitat de Recerca en Emergències i Desastres de la Universitat d'Oviedo, Pedro Arcos, a 'El Independiente'.

Un home només amb una gorra de Nadal i una màscara
L'any passat molta gent va optar per no reunir-se amb la família a causa de les restriccions | iStockPhoto (Dani DG)

No obstant això, les pitjors previsions s'han complert a causa de l'aparició d'una nova soca del virus que ja s'estén pel nostre país. Es tracta de la variant delta plus, que ja està instal·lada a tot Europa i amenaça de fer-se majoritària.

«Al Regne Unit ha ocupat un 10% o 15% de transmissió de les variants que circulen ara mateix. És més transmissible, i per això s'està expandint més que la variant delta, que era la que predominava», explica l'epidemiòleg i investigador de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), Quique Bassat, a Cadena Ser.

La nova variant delta plus podria posar en risc el Nadal d'aquest any

La nova variant del coronavirus podria fer-se predominant a Espanya en les properes setmanes, i Fernando Simón ja ha confirmat la necessitat de «seguir-la molt de prop».

Especialment després del canvi de tendència que s'ha registrat aquestes últimes setmanes, on s'ha observat un repunt de la incidència.

L'objectiu és vigilar l'avanç de la pandèmia i continuar mantenint la cautela per a evitar que la situació es descontroli.

 

Tot i això, són molts els experts que insisteixen a mantenir la calma davant la situació actual. En primer lloc, perquè asseguren que la delta plus no és més infecciosa ni més letal tot i ser més transmissible. I, en segon lloc, perquè consideren que el repunt que s'ha registrat de moment no és preocupant.

«La lleugera pujada és normal, perquè hem tret moltes mesures de prevenció. Una altra cosa és que passéssim de 40 a 200, llavors alguna cosa no estaríem fent bé. Però una pujada de dos o tres punts em preocupa relativament poc», afegeix Bassat.

Diverses persones amb gorres de Santa Claus sopant al voltant de la taula
S'espera que aquest Nadal les restriccions siguin més laxes malgrat la nova variant | iStockPhoto (DisobeyArt)

A més, els experts assenyalen que les vacunes seran efectives contra la nova variant i estan sent fonamentals per a evitar els quadres mèdics greus.

«Podríem parlar d'una sisena onada de contagis, és possible que sí, però són contagis que no porten a la malaltia greu. Sembla que la resposta immunològica ens ajudarà molt. No serà una onada com la de la tardor de l'any passat o la de la primavera d'aquest any», assegura Kika Colom, microbiòloga de la Universitat Miguel Hernández, a 'El Independiente'.

Així doncs, caldrà esperar a veure com evoluciona l'expansió del coronavirus, però tot fa indicar que aquest Nadal estarem una mica més a prop d'una celebració com les d'abans.