Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto del músic Jordi Richart.

Adeu al músic Jordi Richart, mort amb només 42 anys

L'integrant del grup alcoià Arthur Caravan lluitava contra un càncer des de feia més d'un any

La mort prematura del guitarrista Jordi Richart ha omplert de dolor l'escena musical valenciana. El component de la banda alcoiana Arthur Caravan ha mort després d'un càncer contra el qual lluitava fa més d'un any. Ha estat el cantant del seu grup qui ha anunciat la trista notícia.

«Jordi ha estat lluitant contra el càncer durant més d'un any i finalment se l'ha emportat, estem molt tristos», ha expressat. Les reaccions a les xarxes socials no s'han fet esperar. Companys de professió i amics de l'artista han lamentat la seva mort prematura amb emotius missatges.

Arthur Caravan és un grup d'Alcoi que va començar el seu camí el 2003 i des de llavors s'ha fet un lloc al panorama musical. Al llarg de la seva trajectòria, han tret diversos discos i han guanyat diversos premis. La banda es va prendre un descans el 2016 per explorar altres projectes.

Una banda consolidada

La banda d'Alcoi nascuda fa gairebé vint anys estava constituïda per cinc músics, entre els quals hi havia el guitarrista Jordi Richart. Van formar el grup quan eren estudiants i li van posar el nom d'un boxejador poeta. «Teníem clar que aquest seria el nom i que cantaríem en valencià», explicaven en una ocasió.

Foto del grup Arthur Caravan amb Jordi Richart encerclat.
Jordi Richart amb el seu grup Arthur Caravan. | Cedida
 

El grup no va trigar gaire a fer-se un nom a l'escena musical valenciana, sobretot a l'àmbit catalanista i progressista. A més de guanyar diversos Premis Ovidi, va ser reconegut per promocionar la llengua catalana a les terres valencianes. Per això va rebre el guardó del col·lectiu Amics i Amigues de Joan Valls.

El 2016 van treure el seu últim disc, Major Propòsit, i després van decidir prendre's un descans. Alguns dels seus integrants, com Pau Miquel Soler, Pau Aracil o Toni Blanes van formar una nova banda, Les Víctimes Civils. Fa poc més d'un any, el guitarrista Jordi Richart va rebre la pitjor notícia possible: tenia càncer.

Els seus companys s'acomiaden d'ell

Després de la desintegració de la banda, Jordi Richart va seguir el seu camí com a músic en actiu fins que li van diagnosticar el càncer. Aquests darrers mesos ha estat en tractament i ha lluitat fins a l'últim moment. La malaltia se l'ha endut i els seus companys no han trigat a mostrar els seus condols.

Un dels primers a manifestar el seu condol per la mort del guitarrista ha estat Xavi Sarrià, el que va ser líder del grup Obrint Pas. «És un dia molt trist, ens ha deixat Jordi Richart d´Arthur Caravan», expressava. «Una forta abraçada als familiars i amics, el meu cor està amb vosaltres, mai no t'oblidarem», va afegir.

L'entitat Amics i Amigues de Joan Valls també ha tingut un missatge de record per al músic. «La música i la cançó estan de dol», han escrit, i han recordat que la seva mort coincideix amb la del cantautor català Pau Riba. «Junts aniran component noves cançons per totes les galàxies», afegeixen.

Records per a Pau Riba i Jordi Richart

Arthur Caravan van estrenar el segell editorial La Casa Calba, que també ha expressat el seu condol per la pèrdua del jove guitarrista. «Se n'han anat Pau Riba i Jordi Richart, estem tristos, molt tristos», han dit. I han enviat el seu condol a «amics i familiars» dels dos músics desapareguts.

Jordi Richart va estar vinculat al moviment catalanista a terres valencianes, i Acció Cultural del País Valencià també s'ha manifestat. «Dia trist per a la música en la nostra llengua», han dit, «ha mort Jordi Richart amb 42 anys». També han recordat Pau Riba: «Dues pèrdues irreparables a l'escena musical del país».

Pau Riba, cantautor avantguardista català, va morir aquest cap de setmana amb 73 anys també víctima d'un càncer. Serà recordat per revolucionar la música en català dels anys setanta. Després de la seva mort han destacat el seu caràcter transgressor com a pilar de la contracultura en l'àmbit català.