Muntatge amb una persona revisant un contracte i un cercle amb unes claus a punt de ser lliurades

Els administradors de finques llancen un avís important a tots els hipotecats

Hi ha un tràmit que s'ha de fer sempre i que passa desapercebut per als hipotecats

Tots els hipotecats tenen un desig: arribar a l'última quota del préstec i treure's de sobre aquesta pesada llosa que és la hipoteca. Tot i això, els administradors de finques tenen un missatge per a aquest col·lectiu.

En general, els espanyols triguen al voltant dels 25 anys a cancel·lar el deute amb el banc. Durant aquest temps, han anat abonant les quotes puntualment cada mes. L'import mitjà queda establert a 141.798 euros, indica l'INE.

Però, al contrari del que molts es pensen, la hipoteca no es pot donar per saldada després de l'abonament de la darrera mensualitat. El deute amb l'entitat financera arriba al final. Tot i això, el préstec encara es manté vigent en el registre de la propietat, publica El Español.

Expliquen que quan es compra un immoble i es contracta la hipoteca, davant de notari s'han de registrar dues escriptures. D'una banda, la de la compravenda de l'habitatge, i de l'altra la del préstec. Totes dues es mantenen al registre de la propietat fins que aquesta es ven o es cancel·la el préstec.

Cal aclarir que no és obligatori efectuar aquesta cancel·lació de la hipoteca davant del registre. No obstant això, sí que seria aconsellable pel fet que ens reportarà més avantatges que inconvenients. Entre altres coses aconseguirem que l'habitatge quedi lliure d'aquesta càrrega.

Muntatge d'una persona signant una hipoteca i rodona amb bitllets d'euro
Després de saldar la hipoteca amb el banc cal cancel·lar-la al registre de la propietat | Photobyphotoboy

Això implicarà, a més, un benefici important per al propietari. A l'hora de realitzar qualsevol tràmit financer, ho tindrà més senzill en poder demostrar més solvència patrimonial.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

A més, també li pot servir de gran ajuda per al futur si decideix posar en venda l'immoble. Hi ha la possibilitat que el comprador li reclami el justificant que està lliure de la hipoteca i d'altres càrregues. Si no hi comptés, perjudicaria la venda o fins i tot el preu de l'operació.

Per tant, que ningú es relaxi una vegada que aconsegueix pagar la darrera quota del préstec. Encara haurem de fer un últim esforç econòmic per evitar problemes més endavant.

Quant costa la cancel·lació de la hipoteca

La cancel·lació de la hipoteca pot arribar als 1.000 euros, recull el portal financer HelpMyCash. Cal comptar que la notaria ens costarà al voltant dels 450 euros. Aquest professional s'ocuparà de preparar l'escriptura de cancel·lació.

Però, no sempre es tractarà d'una quantitat exacta, ja que estarà condicionat a l'import original del préstec. Per tant, com més gran sigui la quantitat concedida en el crèdit, més gran serà també la despesa a realitzar. El mínim, per llei, arribarà als 90 euros.

Dues persones donant-se la mà després de signar un contracte al costat de la figura d'una casa i bitllets d'euros
Aquest tràmit arribarà fins als 1.000 euros de mitjana | Getty Images

Pel que fa a despeses de registre, la mitjana queda establerta als 250 euros. És la part que destinem que el registrador elimini la càrrega hipotecària de la propietat. Com va passar al punt anterior, s'aplica un percentatge sobre la quantia original del préstec.

El tercer punt pel qual cal pagar són les despeses de gestoria. Oscil·la sobre els 300 euros, tot i que cada agència fixarà les tarifes pròpies. Quan es faci a través del banc, resultarà més car.

La cancel·lació de la hipoteca al registre de la propietat no és un tràmit obligatori. Tampoc ens exposarem a una sanció en cas que no es dugui a terme. Però, sí que ens convindria fer-ho si en algun instant volem vendre-la o demostrar que està lliure de càrregues.

Hi ha diversos mètodes per fer-ho. El més normal és que es recorri al banc on s'hagi contractat la hipoteca. Aquesta gestió inclourà el cobrament de comissions i despeses corresponents a la tramitació.