Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Adolfo Garcia-Sastre durant una entrevista per un mitjà

El viròleg espanyol que posa data a la fi de les mascaretes: «Abans del que pensem»

Adolfo García-Sastre és un investigador especialitzat en el virus de la grip

Adolfo Garcia-Sastre durant una entrevista per un mitjà
Adolfo Garcia-Sastre data la fi de les mascaretes | Youtube

Adolfo García-Sastre, investigador espanyol especialitzat en el virus de la grip i resident a la ciutat de Nova York des de fa 30 anys, on dirigeix l'Institut de Patògens Emergents i Salut Global a l'Escola de Medicina del Complex hospitalari Mount Sinai, ha concedit una entrevista a la web 'Nius' per a parlar sobre l'actualitat de la pandèmia de la Covid-19.

García-Sastre ha revelat que en un temps no massa llunyà les mascaretes podrien deixar d’utilitzar-se si existeix una vacuna contra el coronavirus que sigui efectiva, fins i tot si l'eficiència de la vacuna no sobrepassa el 60%.

«Fins a finals d'any no sabrem si les vacunes més avançades funcionen»

«Soc optimista respecte al fet que hi ha una gran possibilitat que les vacunes més avançades, en fase III, donin lloc a una efectivitat amb la qual es pugui controlar els problemes que causa. No eliminar el virus, no eliminar els contagis completament, però almenys controlar-los. Fins a tal punt que no facin falta altres mesures com el distanciament social i l'ús de màscares, una vegada hi hagi molta gent vacunada. Crec que això és el més probable, però hi ha una certa incertesa», confessa el viròleg.

García-Sastre apunta que això podria passar a mitjà termini: «Fins a finals d'any no sabrem si les vacunes més avançades funcionen,  no sabrem si tenen efectivitat. No ha de ser del 100%, si són del 60%, ja seria bo usar-les», aclareix el viròleg espanyol.

«Ara mateix, el més important és la malaltia greu»

El viròleg afirma que «amb la vacuna es volen aconseguir moltes coses. La principal és disminuir la malaltia. Llavors podrem dir: és eficaç a disminuir la mortalitat en un 70%, per exemple. Això quant a mortalitat. Quin és el seu grau d'eficàcia davant la malaltia greu? I la lleu? I per a prevenir els contagis? Hi ha diferents maneres de definir l'efectivitat d'una vacuna».

«Ara mateix el més important és la malaltia greu. Però seria encara millor si és efectiva per prevenir el contagi, perquè si evita que et contagiïs, no desenvoluparàs una malaltia greu. Encara que no et protegeixi del contagi, però sí de la malaltia greu, la vacuna s'hauria d'usar perquè també ajudaria», sentència el metge.