Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Clients esmorzant en una terrassa de la Rambla de Girona aquest 8 de febrer del 2021

L'advertència d'hotels i restaurants al Govern: «És insuficient, injust i preocupant»

Denuncien que la facturació ha caigut entre un 80 i un 90% en el darrer trimestre de l'any

Clients esmorzant en una terrassa de la Rambla de Girona aquest 8 de febrer del 2021
Imatge d'una terrassa després de l'obertura d'algunes restriccions. | ACN

Des del passat 8 de gener, Catalunya ha vist com es relaxaven lleugerament algunes de les mesures restrictives per lluitar contra la Covid-19. Algunes d'aquestes modificacions afectaven el sector de la hostaleria i la restauració, com l'obertura de dues hores més en les franges del matí i al migdia. Tot i això, des del sector en qüestió -un dels més castigats per les restriccions- creuen que «no és suficient» i reclamen més canvis a l'administració per poder sortir d'aquesta situació «injusta i preocupant», provocada per «la mala gestió» del Govern.

En aquesta ocasió, qui ha posat el crit al cel ha estat l'Associació d'Hostaleria de l'Alt Empordà. L'entitat, que agrupa 200 establiments, denuncia que «som un dels sectors més perjudicats per aquesta crisi». Segons la secretària de l'associació, Marta Gardell, les empreses hotelers i de restauració de la comarca han regustrat una caiguda d'entre un 80 i 80% de la facturació en el darrer trimestre de l'any. Per aquest motiu, han decidit engegar una campanya a les xarxes socials per reclamar més indemnitzacions i una nova obertura de les mesures restrictives que els afecten.

Algunes de les propostes que posen sobre la taula són, primer, una rebaixa de l'IVA turístic «com s'ha fet en altres països» i també reclamen que hi hagi «bonificacions en les quotes de la Seguretat Social». També aposten perquè se suprimeixin les taxes als municipis i també perquè es negociïn amb Costes i Ports «exoneracions» en l'ocupació de la via pública en domini marítimo-terrestre».

A més, també en posat l'accent a una obertura de la mobilitat i els horaris, ja que «necessitem que pugui venir gent de fora i que ens deixin obrir pels sopars. «Amb el tancament comarcal no poden venir clients de Barcelona o del sud de França, que és gran part de la nostra clientela», recorda Grandell.

El relaxament de les mesures, insuficient

Des de l'Associació d'Hostaleria de l'Alt Empordà celebren tímidament l'últim decret del Govern que relaxen lleugerament les mesures restrictives, així com altres mesures com la pròrroga dels ERTO. Tot i això, les consideren «insuficients» per poder remuntar el vol i, per això, volen seguir amb les protestes a les administracions. «Creiem que les mesures són fruit de les reivindicacions i les seguirem exigint», assegura el gerent de l'associació, Carles Tubert.

Més accions

Per fer-se escoltar, l'Associació d'Hostaleria de l'Alt Empordà aposta per realitzar més accions reivindicatives. L'objectiu és visualitzar «el malestar» d'un sector que representa més del 50% del PIB de la comarca i denunciar la situació que viuen per culpa de la «mala gestió» de la pandèmia per part del Govern. Per això, aposten per fer cartells, piulades o una enquesta als partits polítics que concorren a les eleccions al Parlament de Catalunya.


Caiguda de la facturació

L'entitat agrupa 200 establiments dedicats a l'allotjament i la restauració de la comarca, que generen uns 5.000 llocs de feina. Calculen que el darrer trimestre de l'any la facturació dels hotels a l'Alt Empordà va caure entre un 80 i un 90% i la dels restaurants, un 80%. També que hi ha 52 dels 68 municipis que conformen l'Alt Empordà amb «tota l'oferta hotelera tancada» i que el servei per emportar és deficitari o merament testimonial.

Grandell, que també és la directora de l'hotel restaurant Bon Retorn de Figueres, exposa el cas de l'establiment que gestiona per escenificar la situació que estan vivint. Actualment tenen 7 dels 22 treballadors en ERTO, el número de clients és molts inferior i, l'any 2020, van experimentar una caiguda de la facturació del 75%. Durant el gener del 2021, a més, ja tenen registrat un 20% menys de facturació que l'any passat.