L'advertència d'Illa amb la situació del coronavirus a Espanya: «Vindran setmanes molt dures»

Espanya ja ha superat el milió de contagis de Covid-19

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, i Fernando Simón en una roda de premsa a la Moncloa
Espanya ja ha superat el milió de contagis de Covid-19   | Europa Press

«Vindran setmanes molt dures». Són les paraules del ministre de Sanitat, Salvador Illa, després del Consell Interterritorial que s'ha celebrat aquest dijous a la tarda on s'ha decidit posposar el toc de queda. En aquest sentit, ha explicat que s'ha valorat la mesura però que actualment no hi ha un consens ampli entre totes les comunitats autònomes i que per tant «hi seguirem treballant en els futurs consells interterritorials».

Malgrat això, la trobada ha servit per aprovar un nou document entre tots els territoris que, segons Illa, serveix per tenir «un marc d'actuació que fixa uns criteris d'avaluació del risc». Madrid i el País Basc han estat les úniques comunitats autònomes que han votat en contra del document 'Actuaciones de respuesta coordinada para hacer frente a la pandemia por Covid-19'. Tal com ha detallat Illa, el pla preveu quatre nivells d'alerta i cadascun comporta unes accions determinades.

Segons la ministra de Política Territorial i Funció Pública el document «ens permet compartir indicadors compartits i perquè, en cada moment, les administracions autonòmiques, prenguin les mesures que pertoca». A més, ha afegit que «És un pas més ferm i decidit per l'actuació conjunta i correspon a un enfortiment de la col·laboració»

D'altra banda, ha advertit que «la segona onada no és una amenaça, és una realitat» i que «hem d'estar alerta per doblegar la corba». D'aquesta manera, assenyala que cal tenir «una actitud d'estar en guàrdia per aconseguir-ho» i ha demanat a la ciutadania «no enganyar-se» amb la situació que hi ha perquè hi ha una «transmissió comunitària» en diverses zones d'Espanya. Cal recordar que aquest dimecres ja es va superar el milió de contagis de Covid-19 a tot el país.

«Les dades que hem donat a conèixer ens segueixen reafirmant que la situació és de molta preocupació, perquè estem incrementant diàriament els casos de contagi. Afrontem setmanes molt dures, no ens enganyem, i això seguirà així perquè la segona onada no és una amenaça, és una realitat», ha indicat Illa.

 

Simón: «L'evolució de la pandèmia no és bona»

D'altra banda, el director del Centre d'Emergències Mèdiques, Fernando Simón ha destacat que Espanya és un dels sis països del món que ja ha superat el milió de contagis de coronavirus: «Espanya se situa en els 348 casos per 100.000 habitants, una incidència molt per sobre dels objectius de major risc que estàvem marcant en tots els protocols, tant a nivell europeu com nacional». Per tot plegat, ha lamentat que «la situació en l'àmbit espanyol empitjora».

L'epidemiòleg ha advertit que tot fa preveure que la tendència de contagis seguirà en augment en els pròxims dies, comentant que la taxa de positivitat se situa al 12,2%, quatre vegades superior al llindar que marca la Unió Europea. Pel que fa a altres dades, ha explicat que en la darrera setmana han mort 570 persones diagnosticades de coronavirus i que «estem en una ocupació hospitalària de prop del 12% i una ocupació dels llits d'UCI prop del 22%».


Comentaris

envia el comentari