Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de la declaració de la renda

L'advertència de l'OCU amb la Declaració de la Renda: pots tenir problemes greus

L'Organització de Consumidors i Usuaris ofereix una sèrie de consells per als contribuents

L'11 d'abril es va obrir el termini per presentar la declaració de la Renda 2022-2023 per internet. Milions de contribuents espanyols estan obligats a declarar l‟IRPF corresponent a l'exercici de l'any passat. Hisenda recorda que no presentar-la comporta dures sancions econòmiques.

Amb motiu de l'inici de la campanya de la Renda, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha llençat un missatge als contribuents. L'entitat ha recordat què s'ha de fer per no endur-se un disgust. Qualsevol petit error pot ser motiu de sanció.

Estan obligats a fer la declaració els treballadors per compte propi o aliè, els pensionistes i els que han rebut alguna prestació, però, només els que van tenir un pagador amb més de 22.000 euros d'ingressos o aquells amb dos pagadors amb més de 15.000 euros d'ingressos.

 

Consell de l'OCU

Des de dimarts, 11 d'abril, pots començar a enviar la Declaració de la Renda via online o a través de la seu electrònica de l'Agència Tributària. Els que ho vulguin fer per telèfon, hauran d'esperar fins al 5 de maig i els que ho vulguin fer de manera presencial, fins a l'1 de juny.

Imatge d'una oficina d'Hisenda
Ha començat la campanya de la renda 2022-2023 | Europa Press

En tots els casos, el termini per presentar la declaració de l‟IRPF és fins al 30 de juny. Per fer-ho, els contribuents han d'emplenar un complex esborrany ple de dades i xifres i és fàcil incórrer en petits errors. Això pot ser objecte d'una revisió per part de Fent, i fins i tot de multes.

L'OCU ha recordat la importància de revisar l'esborrany abans de presentar-lo perquè no hi hagi errors. «De la mateixa manera, si Renta WEB t'indica que pots traslladar les dades fiscals de la teva declaració, abans has de comprovar que són correctes», recalca l'entitat. Però, què passa si tot i això t'equivoques?

Multes de centenars d'euros

En detectar que hi ha dades que no quadren, l'Agència Tributària pot fer una nova declaració amb les teves dades fiscals. Si consideres que l'error és fortuït, no comportarà cap tipus de sanció. Això sí, segurament canviarà el resultat de la teva declaració i és probable que hagis de pagar més.

Si Hisenda detecta que els errors són intencionats, pot prendre mesures en forma de sanció. Això ja no serà així en les pròximes declaracions, ja que Hisenda ha impulsat una sèrie de reformes que entraran aviat en vigor. Entre elles, suprimirà les sancions per errors en fer la declaració.

Però, aquest any encara has de tenir cura, perquè qualsevol petit error pot comportar una multa. Les sancions més greus s'imposen als contribuents que no lliuren la declaració o ho fan fora de termini. Aquests casos poden comportar multes de centenars d'euros.

 

Altres recomanacions

Un altre dubte que aclapara molts és saber si estan obligats a fer la Declaració de la Renda. Segons l'OCU, «t'interessa valorar si et convé presentar-la perquè et surti a tornar i et vagi bé». Fent-la pots verificar si estàs obligat, ja que en cas contrari apareix el missatge «No obligat».

Foto d'una persona amb papers, una calculadora i el logo de l'Agència Tributària.
Declaració de la renda: consulta assessors en cas de dubtes | CatalunyaDiari

«Recorda que encara que no hagis de declarar, ho hauràs de fer si vols aplicar determinats beneficis fiscals», recorda l'OCU. Per exemple, la deducció per l'adquisició d'habitatge habitual o l'aportació a un pla de pensions. També la deducció per fills de 0 a 3 anys.

D'altra banda, has de valorar si et convé fer més la declaració individual o conjunta. Pots comprovar-ho incloent el número de referència del teu cònjuge amb els fills menors d'edat que tinguessin rendes. L'OCU també recomana recórrer a assessors fiscals en cas de dubtes.