Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una dona amb el paraigües i molt vent.

Avís per l'arribada de temps perillós a Catalunya: 29 comarques en alerta

Protecció Civil ha activat el pla VentCat, ja que s'esperen fortes ratxes de vent

S'apropa un fort canvi de temps a Catalunya. A partir d'aquesta tarda de dimecres i fins demà dijous, les fortes ventades predominaran a gran part del territori català. Així ho ha comunicat el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i Protecció Civil, la qual ha activat el pla Ventcat. D'aquesta manera, es demana molta precaució. 

Protecció Civil ha activat l'alerta del pla Ventcat per previsió de fort vent a tot Catalunya a partir de la tarda d'aquest dimecres i durant tot el dijous. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) aquesta tarda i vespre el vent podrà superar els 90 quilòmetres per hora als extrems del país, a l'Alt Empordà i a Terres de l'Ebre.

Pel que fa a aquest dijous 14 d'abril, l'episodi de vent es generalitzarà a tot Catalunya, amb ratxes de vent que podran superar els 72 quilòmetres per hora, especialment a les comarques del litoral i prelitoral central. Protecció Civil també ha informat que al Pirineu el llindar d'avís és possible que se superi a cotes altes.

El vent, el gran protagonista

De cara aquest dijous, es preveuen fortes ratxes de vent  a gairebé tot Catalunya, especialment a la tarda. Tal com s'observa al mapa meteorològic d'aquest matí de dijous, les comarques més afectades seran l'Anoia, l'Alt Penedès i el Baix Penedès. On les ventades seran especialment fortes. 

A més, la situació marítima estarà molt alterada a la Costa Brava on les onades podrien superar els 3 metres d'alçada.

El temps per aquest dijous 13 d'abril al matí
La predicció meteorològica per aquest dijous 13 d'abril al matí. | Servei Meteorològic de Catalunya

De cara a la tarda, la situació meteorològica es complicarà encara més i serà generalitzada a gran part del territori. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat l'alerta per vent a 29 de les 42 comarques catalanes. Així s'observa en el mapa, el qual mostra les zones on es preveu una gran afectació marcades de color groc. 

El Tarragonès, el Baix Camp, l'Alt Camp, el Priorat, la Conca de Barberà, el Baix Penedès, l'Alt Penedès, el Garraf, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Vallès Occidental, el Vallès Oriental, el Maresme, el Bages, el Moianès, l'Anoia, les Garrigues, l'Urgell, el Pla d'Urgell, la Segarra, el Segrià, la Noguera, l'Alt Urgell, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l'Alta Ribagorça, la Vall d'Aran, la Cerdanya i el Ripollès són les comarques que es troben en perill. 

La predicció meteorològica per aquest dijous 13 d'abril a la tarda
La predicció meteorològica per aquest dijous 13 d'abril a la tarda. | Servei Meteorològic de Catalunya (SMC)

Protecció Civil demana precaució

Davant d'aquesta situació, Protecció Civil ha recordat que cal extremar les precaucions en la conducció i en totes les activitats que facin a l'aire lliure evitant sobretot les zones boscoses on podrien caure branques o arbres. Així ho ha informat a través de les seves xarxes socials. 

«Protecció Civil activa l'Alerta del pla VentCat. Aquesta tarda el vent afectarà els extrems sud i nord de Catalunya, amb ratxes > 90 km/h. Demà dijous l’episodi de vent serà generalitzat a tot Catalunya amb ratxes > 72 km/h», ha piulat al seu compte de Twitter. 

A més, també en l'àmbit urbà cal ser molt prudent amb la possible caiguda d’elements estructurals a la via pública. En l'àmbit preventiu, cal retirar de façanes i balcons els elements que puguin quedar inestables i caure pel vent. Tampoc és segur protegir-se darrere de murs o cartells publicitaris si no són estables.