Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Professionals sanitàries de l'Hospital del Mar en una UCI amb pacients amb covid-19

Salten les alarmes a l'OMS pel primer cas d'un altre virus que infecta humans

Les autoritats russes han explicat que aquest descobriment ha tingut lloc al sud del país

Professionals sanitàries de l'Hospital del Mar en una UCI amb pacients amb covid-19
Les autoritats russes confirmen set casos de transmissió de grip aviar a humans | ACN

Prometia ser un any molt millor que l'anterior, però la realitat és que a hores d'ara del 2021 gairebé ningú espera recuperar la total normalitat aquest primer any de la nova dècada. D'una banda, no són pocs els que tenen la sensació de viure el mateix escenari repetides vegades: augmenten els contagis, s'apliquen restriccions, tornen a baixar, s'aixequen restriccions i una altra vegada a començar. A més, el lent avanç de la vacunació tampoc ajuda. 

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Però la veritat és que enguany ens ha portat una novetat, i és que a Rússia, a més del Sars-*CoV-2, les autoritats han informat d'un primer cas de transmissió del cep H5N8 de la grip aviària a un total de set humans, ara com ara. Es tracta d'una nova alerta sanitària i, en efecte, d'un nou mal de caps per a l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que ja ha estat informada per les autoritats russes d'aquest «important descobriment».

Diverses persones infectades per grip aviària en el sud de Rússia

«La informació sobre el primer cas registrat en el món de transmissió de la grip aviària (H5N8) ja ha estat remesa a l'OMS», ha assegurat la responsable de l'agència sanitària russa (Rospotrebnadzor), Anna Popova. L'experta també ha indicat que totes les persones que s'han vist infectades per aquest cep treballaven en una granja d'ocells situada en el sud del país, i ara com ara es troben «bé».

Es tracta d'una regió on ja al desembre es va detectar un focus important de grip aviària, encara que fins ara no s'ha tingut constància de transmissió a humans. «S'han pres ràpidament mesurades per a controlar la situació», ha assegurat Popova. En aquest sentit, un grup d'experts del laboratori rus Vektor ha aconseguit aïllar el material genètic del cep de grip aviària, i valorar d'aquesta manera la seva perillositat, enmig d'una pandèmia de coronavirus que també colpeja amb força a Rússia. 

Ara com ara, no sembla transmetre's d'humà a humà

Sense cap dubte, el fet que la nova soca H5N8 de la grip aviària hagi passat la «barrera entre espècies», en passar d'uns ocells als éssers humans, ara com ara hi ha motius per a no perdre l'esperança. Segons les autoritats russes, «aquesta variant del virus no es transmet d'una persona a una altra», o almenys «en el moment actual». 

En definitiva, la seva ràpida detecció «dóna temps al món sencer per a preparar-se» per a desenvolupar tests i vacunes. Tot això davant la possibilitat real que el virus de la grip aviària també acaba sent molt més «perillós per a l'ésser humà, i adquireixi la capacitat de transmetre's de persona a persona», com ha passat amb la Covid-19

La mateixa variant havia estat identificada a Girona

El que no hem de fer és relaxar-nos pensant que ho tenim encara molt lluny del nostre país, i que el virus de la grip aviària és present en molts altres llocs. Un bon exemple és França, on milions d'animals han estat sacrificats per a frenar la seva expansió.

A Espanya també s'han donat casos, i és que segons informa 'El País' la Generalitat de Catalunya va confirmar el mes de gener passat que s'havia localitzat un focus d'aquesta mateixa soca en ocells del Parc Natural d’Aiguamolls de l'Empordà, a la província de Girona

Al mateix temps, les noves variants de la Covid-19 també preocupen a tot el món, sobretot aquelles que semblen presentar una major resistència a les vacunes que han desenvolupat les farmacèutiques, i que s'estan administrant ara per tot el món.