El secretari general de Salut, Marc Ramentol, no recomana utilitzar els tests d'antigen, coneguts com a ràpids, per detectar la Covid-19 com a «passaport» per als àpats de Nadal. El doctor Ramentol ha recordat aquest dilluns que la venda d'aquests tests a les farmàcies està subjecte a la normativa estatal i que caldrà seguir com evolucionen les indicacions en les pròximes setmanes, però ha volgut deixar clar que no en recomanen la seva utilització «indiscriminada».
El secretari general ha assenyalat que els tests d'antigen són una bona prova diagnòstica i que per això els estan utilitzant en els CAP i en els cribratges, però que s'han d'utilitzar bé, des del procés d'obtenció de la mostra fins al seguiment de contactes en cas positiu.
[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]
El conseller d'Interior Miquel Sàmper, també s'ha referit a les festes de Nadal aquest dilluns tot indicant que el pla de desescalada està definit en funció de criteris mèdics i sanitaris i que per tant, en funció de l'evolució sobre la pandèmia que es produeixi durant aquests dies, «el pla de Nadal i el de desescalada tindrà uns moviments cap a una banda o una altra». És per això que ha negat que els dos plans presentats fins ara siguin «fixes o segurs» perquè aquestes decisions es van prenent en funció de les dades de l'epidèmia que apareixen diàriament. Per tant, tots ells poden ser sotmesos a anàlisis i canvis per part del Govern: «Les coses no són inamovibles perquè la pandèmia no ho és».
L'Executiu català deia, ara fa uns dies, que el pla de Nadal seguiria endavant independentment de quin fos el context de la pandèmia. No obstant això, Ramentol ha indicat avui que «el pla de Nadal és sensible a girs de guió, però la voluntat del Govern és que si la situació es manté en estabilitat o reducció lenta, es mantingui».
«Una sortida de pont no excessiva»
En la roda de premsa d'aquest migdia, Sàmper ha agraït que durant el pont de la Puríssima la sortida no hagi estat «excessiva». Així doncs, ha indicat que el dijous es va detectar un augment del 5% de les sortides respecte al dijous previ i d'un 9% respecte a un dijous previ a les mesures mentre que el divendres es va produir un descens «important» de la mobilitat respecte d'un dia equivalent de l'any passat. Un descens que «molt important» també el que va haver-hi tant en l'entrada com a la sortida el dissabte i, finalment, diumenge, el descens va ser d'un 80% en entrada i sortida respecte a un dia equivalent de l'any passat.
? El conseller @miquel_samper fa un "agraïment als ciutadans pel bon compliment de la petició del @govern per una sortida de pont no excessiva. Dijous, hi va haver un augment del 5% de la mobilitat respecte del dijous anterior, i d'un 9% respecte un dijous previ a les mesures" pic.twitter.com/YopHKbPipl
— Interior (@interiorcat) December 7, 2020
Es podria fer tancar els bars si l'Rt i els ingressos continuen pujant
D'altra banda, Sàmper ha avisat aquest dilluns que es podria tornar a tancar els bars i restaurants si continuen pujant l'Rt (per sobre d'1) i els ingressos hospitalaris, tot i que ara puja l'Rt i baixen les hospitalitzacions.
«Això podria passar. Estem analitzant la situació», ha alertat en unes declaracions a Ràdio 4 i La 2 que ha recollit Europa Press, abans d'afegir que s'ha vist més interacció social i que l'Rt ha pujat quan han obert, tot i que la majoria de restauradors compleixen les mesures.