Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla mitjà d'una dona que rep una vacuna de Pfizer al punt de vacunació de Reus

Advertència sanitària per als qui només s'han posat una dosi de la vacuna

Els experts assenyalen que l'eficàcia de la vacuna baixa respecte a la variant índia del coronavirus

Alerta per la variant delta del coronavirus, que sembla ser més transmissible que la primària i ja arriba a més de 80 països. Si bé a Espanya té una presència testimonial, l'objectiu és «avançar com més aviat millor» en la pauta completa de vacunació per a evitar una propagació.

Ignacio López-Goñi, microbiòleg de la Universitat de Navarra, fa referència a aquest fet. Igualment, Federico Martinón-Torres, membre del comitè assessor de vacunes de l'OMS a Europa, ha enviat un missatge clar. Tots dos adverteixen de la importància d'administrar la segona dosi de les vacunes que ho requereixen.

El Regne Unit assenyala que aquesta variant té «cert escapament als anticossos neutralitzants i menor eficàcia amb una dosi de la vacuna», apunta López-Goñi.

Les dues dosis de Pfizer o AstraZeneca són «prou eficaces com per a controlar aquesta variant, proporcionen una bona resposta immune i són efectives per a prevenir l'hospitalització». Si parlem de la companyia alemanya, l'eficàcia baixa del 93% al 88%, mentre que a la d'Oxford disminueix d'un 66% a un 60%.

El canvi de plans al Regne Unit a causa de la variant delta

Salvador Macip, investigador de la Universitat de Leicester, explica que «davant la variant delta aquesta protecció baixa al voltant del 30%. Per aquest motiu, s'està veient un augment de casos» entre les persones que encara no han estat vacunades o han rebut una sola dosi.

Al Regne Unit, més d'un 80% de la població ha estat inoculada amb una dosi. Al seu torn, el 58% ha estat vacunada amb les dues. Però, per culpa de la variant delta, els casos han crescut i s'ha retardat un mes l'etapa final del desconfinament.

Allà han apostat per vacunar el major nombre de ciutadans amb una dosi, cosa que no aporta una protecció completa de l'individu. Amb l'aparició de la variant índia, els casos es van començar a acumular en persones que no s'havien vacunat o que només havien rebut una dosi.

Actualment, s'està augmentant el ritme perquè «la major part de la població» obtinguin les dues dosis. Per tant, «l'efectivitat de la vacuna sembla no ressentir o ho fa molt menys», afirma Martinón-Torres.

A Espanya, aquesta variant representa menys de l'1% dels casos. Segons Martinón-Torres, «el més important és completar, al més aviat possible, aquesta segona dosi en els primers grups. A més, si tenim capacitat per primovacunar a més gent, fantàstic».

La variant delta sembla més transmissible, si bé això no només té a veure amb el microorganisme, perquè «hi ha molts altres factors. El màxim que s'ha pogut demostrar, acceptat per la comunitat científica, és un lleuger augment en la capacitat de transmissió, d'aproximadament el 30%», explica.

López-Goñi diu que «encara no hi ha evidències» que s'estigui produint una major gravetat de la malaltia. A més, explica que aquesta variant té 13 mutacions i que tres d'aquestes estan relacionades amb un suposat augment de la infectivitat.

La decisió del Regne Unit de retardar l'aixecament de mesures podria significar «un avís a navegants. El que va passar allà ens ha anticipat el que podria passar aquí», avisa Martinón-Torres.

Encara que es relaxin algunes mesures, en certs casos «pot ser necessari fer passos enrere i ser normal en l'evolució de la pandèmia, per la qual cosa hem d'estar preparats per a això».

«Optimisme prudent» sobre l'evolució de la pandèmia

L'opció que una variant eviti la incidència de les vacunes és, afirma López-Goñi, «molt baixa. Però no és impossible, per això cal vigilar».

Al seu torn, assegura que no sorgirà una variant que, després d'haver deixat enrere la covid o estar vacunat, faci que «de sobte tornis a punt zero». Hi ha formes d'immunitat en el cos que «fan que no quedis desprotegit davant d'una nova variant», apunta Martinón-Torres.

L'opció d'una tercera dosi o inclús d'una actualització de les vacunes «és un escenari possible. Hem d'estar tranquils perquè ja hi ha tecnologia. Si s'han desenvolupat des de zero en menys d'un any, actualitzar-les és una feina relativament senzilla».

López-Goñi veu un «un optimisme prudent» en l'evolució de la pandèmia. «Tot i que no s'ha acabat, crec que el pitjor ja ha passat; no crec que tornem a la situació de 2020», conclou.