Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fernando Simón en primer pla amb les banderes espanyola i europea al darrere

L'última advertència de Simón que preocupa: Les UCI podrien col·lapsar-se aviat

Ha assegurat que l'evolució de la pandèmia està posant en «una situació realment molt crítica a algun hospital»

Fernando Simón en primer pla amb les banderes espanyola i europea al darrere
Ha assegurat que l'evolució de la pandèmia està posant en «una situació realment molt crítica a algun hospital» | cedida

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha advertit que diverses comunitats autònomes es troben per sobre del 40% d'ocupació de les unitats de cures intensives (UCI), el que està posant en «una situació realment molt crítica a algun hospital».

«No estem encara en situació de col·lapse, però sí  que tenim una pressió molt molt important, amb una situació realment molt crítica en algun hospital. En alguns hospitals, a més, s'està posant en qüestió el funcionament rutinari, reduint gran part de l'activitat programada», ha reconegut l'epidemiòleg del Ministeri de Sanitat en roda de premsa aquest dilluns.

En qualsevol cas, ha alertat que, si aquesta evolució «segueix», resulta «molt possible que a mitjans de novembre, potser en la tercera setmana, hi hagi un nombre d'UCI significatiu en situació molt molt complicada». «No sé si arribaran a una situació de col·lapse. Si les mesures que s'apliquen tenen un impacte ràpid, pot ser que aconseguim evitar aquest col·lapse. La possibilitat de col·lapse existeix? Per descomptat que sí», ha avançat.

Simón ha especificat que l'impacte a l'UCI s'observa entre 10 i 20 dies després del període de transmissió. A més, ha recordat que l'estada a les UCI «s'allarga sobretot en les persones de risc», per això creu que és imprescindible «aconseguir que els grups vulnerables estiguin ben protegits». «Tots hem de ser conscients del risc al qual podem exposar als grups vulnerables», ha insistit.

En aquest sentit, ha indicat que hi ha la possibilitat que aquesta situació «molt crítica» es produeixi també, «en part», per a l'hospitalització general. Segons la seva opinió, el perill és que «s'hauria d'eliminar el funcionament habitual dels hospitals i reduir molt l'activitat programada» per atendre pacients amb COVID-19.

«Evolució ràpida, amb tendència ascendent molt clara»

Simón ha explicat que, després de «tres o quatre setmanes d'estabilització», Espanya en porta «gairebé tres més amb un nou increment de la transmissió». «L'evolució està sent ràpida, amb una tendència ascendent molt clara. És molt probable que aquesta incidència segueixi incrementant-se ràpidament durant les properes setmanes», ha vaticinat.

En qualsevol cas, ha defensat que, tot i que Espanya està «pujant ràpidament», no ho fa «tant com en altres països». «La raó és que partíem d'un punt base més alt que els altres, perquè teníem més incidència durant les últimes setmanes de l'estiu», ha afegit.

El director del CCAES ha informat que «per sobre» del 45% dels casos són asimptomàtics o presimptomàtics, però ha criticat que «si es detecten, però no guarden l'aïllament, serveix de poc», apel·lant a la responsabilitat individual per controlar la pandèmia. Simón ha afegit que la letalitat segueix sent «comparativament molt baixa», d'un 0,9%, però que el nombre de casos diagnosticats és «molt elevat».

L'epidemiòleg ha assenyalat que l'efecte de les mesures preses en les últimes setmanes «encara no s'està observant», però ha ressaltat, com a bona notícia, que Espanya es troba «en el primer o segon lloc» a nivell europeu que més proves realitza, amb «un esforç diagnòstic enorme» i 2.118 proves per 100.000 habitants.