La doctora Shi Zhengli, investigadora a l'Institut de Virologia de Wuhan, la ciutat xinesa on tot apunta que va començar la pandèmia de la Covid-19, ha enviat un missatge d'alerta anunciant que els ratpenats que resideixen a les regions frontereres del sud i del sud-oest de la Xina posseeixen altres classes de coronavirus que poden passar als éssers humans.
Segons la publicació del diari anglès 'The Guardian', l'experta viròloga xinesa ha relatat que és normal que aquests virus, a més d'alguns que són propers al Sars-COV-2, que provoca la Covid-19, estiguin circulant fora de la Xina. «No només hauríem de buscar-los a la Xina, sinó també en els països de sud d'Àsia», diu Shi. A aquesta viròloga se la coneix com la 'dona ratpenat', perquè el seu equip d'investigació analitza els coronavirus d'aquests animals.
Es creu que el reservori natural de la Sars-COV-2 són els ratpenats
La viròloga xinesa va llançar aquest missatge impactant en el marc d'un seminari realitzat per organismes francesos, que es va organitzar al mateix temps que dos equips internacionals, un coordinat per l'Organització Mundial de la Salut i un altre ideat per la revista mèdica 'Lancet', per investigar el germen de la pandèmia de la Covid un any després que comencés de forma oficial.
A més, el laboratori xinès on treballa aquesta viròloga ha estat en el focus d'atenció, en ser denunciat per haver patit una fuita de virus a l'inici de 2020. Això sí, l'experta de Wuhan ho ha negat rotundament cada vegada que se li ha plantejat la qüestió. Shi ha demanat a més que s'investigui l'origen de virus, però no només a la Xina, sinó més enllà de les seves fronteres.
Fins ara, es creu que el reservori natural del Sars-COV-2 són els ratpenats, i tot i que Shi Zhengli va afirmar que el més normal és que el virus s'hagi transmès a una altra mena d'animal abans d'arribar a les persones, aquest animal encara es desconeix.
El virus podria estar circulant per Europa des de 2019
La teoria que el virus podria haver-se originat fora de la Xina segueix agafant pes amb el pas el temps. Des d'una investigació s'ha arribat a la conclusió que el coronavirus podria estar circulant des del mes de setembre de 2019. La nova anàlisi podria fer variar totes les teories, tot i que cal recordar que els primers malalts de Covid es van registrar a Wuhan.
El genetista Peter Forster va analitzar el virus a la primavera i es va basar en les primeres dades que va tenir a l'abast del genoma del virus des de desembre de 2019 fins al març d'aquest any. Forster i els seus col·laboradors van crear una espècie d'arbre genealògic de la Covid-19 i van aconseguir treure fins a tres soques diferents, a les quals van anomenar A, B i C.
La zona on probablement ha mutat el virus
Els investigadors de Forster desitjaven conèixer quina era la soca més antiga per saber el lloc geogràfic de naixement del coronavirus, ja que les tres variants estaven dins de la Xina. Per contra, en altres llocs del món, el cep A es va detectar en malalts dels EUA i Austràlia i el C va aparèixer en països com Singapur i Japó: «També hi havia un italià entre els infectats, òbviament un turista».
«La majoria de les mostres pertanyien a la variant B, particularment comú a Wuhan, Xina», va explicar el genetista. Aquesta regió geogràfica és la que la comunitat científica considera el lloc més probable on s'hauria generat la mutació del virus. Però cal apuntar que la B no és la més antiga, per la qual cosa el virus podria tenir una altra localització d'origen.