Carles Puigdemont, Lluís Puig, Clara Ponsatí, Toni Comín i Meritxell Serret.

El 7 de gener, la nova data de la qual hauran d'estar pendents els exiliats per l'1-O

La defensa reclama a Apel·lació que desestimi el recurs contra la denegació en primera instància de l'euroordre

El Tribunal d'Apel·lació de Brussel·les prendrà una decisió sobre l'extradició de l'exconseller Lluís Puig el pròxim 7 de gener. Això és el que han indicat els seus advocats a la sortida de la vista que s'ha celebrat aquest dijous al Tribunal d'Apel·lació de Brussel·les, el tribunal de segona instància, després que la fiscalia belga recorregués la decisió del de primera instància de rebutjar l'euroordre en considerar que el Tribunal Suprem no era «competent» per demanar la seva extradició a l'Estat espanyol. En la vista, la defensa ha reclamat al Tribunal d'Apel·lació de Brussel·les que desestimi el recurs i torni a denegar l'extradició.

El Tribunal Suprem reclama a Lluís Puig per un delicte de malversació vinculat a l'organització del referèndum de l'1-O. És la tercera euroordre que emet pel seu cas que ara ha arribat al Tribunal d'Apel·lació de Brussel·les després que la fiscalia belga recorregués la decisió de la Cambra del Consell, el tribunal de primera instància, de rebutjar l'euroordre. El recurs és principalment perquè discrepa sobre el fet que el tribunal entrés a valorar la competència del Suprem en el cas.

Decisió el 7 de gener

De cara a la decisió del 7 de gener, Apel·lació dirà si accepta o no l'extradició, però tampoc es pot descartar que vulgui fer una pregunta prejudicial abans al Tribunal de Justícia de la UE o al Tribunal Constitucional belga si té algun dubte sobre l'aplicació del dret europeu o belga. En cas que emeti una sentència, les parts tindran 24 hores per recórrer davant del Tribunal de Cassació, que examinaria si el procés judicial a Bèlgica ha estat correcte.

Aquest últim pas es podria resoldre en qüestió de setmanes o, fins i tot, de dies. «Estem arribant al final d'aquest procés jurídic llarg», ha assegurat Puig en una atenció als mitjans a la sortida dels jutjats.

La vista pel cas

En la vista d'aquest dijous que ha durat més de tres hores, la fiscalia belga ha tornat a demanar l'extradició de Puig. Per la seva banda, l'exconseller defensa la seva innocència i rebat l'euroordre del Suprem, a qui no considera competent en el cas. Puig ha valorat positivament la vista d'aquest dijous perquè ha vist interès del tribunal pel cas. «Ara amb tranquil·litat a passar el Nadal amb calma», ha dit Puig, que es presenta a les primàries de Junts per a les eleccions del 14-F.