Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla obert del president de l'Audiència de Tarragona, Joan Perarnau, en roda de premsa

L'advocacia catalana premia el president de l'Audiència de Tarragona pel foment del català a la justícia

També lliura el guardó Agustí Juandó al primer advocat que va presentar una demanda en català a Manresa el 1981

Pla obert del president de l'Audiència de Tarragona, Joan Perarnau, en roda de premsa
Joan Perarnau Moya, president de l'Audiència de Tarragona, guardonat amb el Premi Agustí Juandó i Royo | ACN

El Consell de l’Advocacia Catalana ha lliurat aquest divendres al president de l’Audiència de Tarragona, Joan Perarnau Moya, i a l’advocat gaianès Lluís Matamala Ribó, el XIVè Premi Agustí Juandó i Royo, un guardó creat l’any 2004 amb l'objectiu de reconèixer a aquelles persones o entitats que en la seva trajectòria professional s'hagin distingit per la defensa de la llengua catalana en l'àmbit jurídic i administratiu.

L’Auditori Felip Pedrell de Tortosa ha estat l’escenari de l’acte, que ha adoptat un format reduït i ha comptat amb totes les mesures de seguretat derivades de la irrupció de la Covid-19. Han intervingut la consellera de Justícia, Ester Capella; la presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana i degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Maria Eugènia Gay; el president de la Comissió de Llengua del Consell i degà del Col·legi d’Advocats de Vic, Rogeli Montoliu; la degana del Col·legi de l’Advocacia de Tortosa, Marta Martínez, i l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé.

També han assistit a l’acte els degans dels col·legis d’advocats catalans. Gay ha recordat que l’any 2019 només un 8,5% de les sentències  van ser redactades en català, sent aquest percentatge encara més preocupant a les Terres de l’Ebre, amb només un 3,7% de les sentències emeses en català. Davant aquesta situació, la també degana de l’ICAB ha instat als poders públics a «incentivar l’ús del català en l’àmbit de l’administració de justícia a través d’unes polítiques lingüístiques adequades, amb un acompanyament de recursos suficient».

La presidenta del Consell considera que «només a través d’un esforç col·lectiu», l’advocacia catalana i la ciutadania podran fer efectiu el seu dret de relacionar-se amb les administracions en la seva llengua, especialment quan els jutges i els diferents cossos de funcionaris que presten els seus serveis en els òrgans judicials de Catalunya, «tenen l’obligació d’acreditar un nivell de coneixement adequat i suficient de les llengües oficials, que els fa aptes per a complir les funcions pròpies del seu càrrec o del seu lloc de treball».

Els premiats

Joan Perarnau (Berga, 1967) ha rebut aquesta distinció en reconeixement a la seva tasca de defensa del català en l’àmbit judicial. La decisió del jurat ha estat motivada per la seva trajectòria, tant pel que fa a la defensa del català en el món jurídic com per l’ús habitual de la llengua catalana en l’exercici de la seva tasca com a magistrat, reconeguda per autoritats, institucions, advocats i judicatura. Des de fa 15 anys, com a magistrat del’Audiència de Tarragona, Perarnau ha redactat en català les sentències i les resolucions de les quals ha estat ponent, mostrant així un respecte per la llengua catalana que el jurat del premi Agustí Juandó i Royo ha considerat digne de guardonar.

Lluís Matamala Ribó (Gaià, Bages,1951) és l’advocat que va presentar la primera demanda en català als jutjats de Manresa, l’any 1981. Aquell mateix any, quan s’acabava de llicenciar en dret i amb la llei de divorci per estrenar, va presentar la primera demanda de divorci en català. Matamala ha estat reconegut amb el Premi Agustí Juandó i Royo per ser un referent per a advocats que opten per treballar en català davant els jutjats i els tribunals. A banda d’haver estat pioner a normalitzar l’ús del català als jutjats, el jurat ha valorat la seva actitud, integritat i defensa de la llengua catalana en l’àmbit de la justícia, durant els seus 40 anys d’exercici de l’advocacia.