Oriol Junqueras

L'Advocacia de l'Estat s'inclina per deixar que Junqueras reculli l'acta d'eurodiputat

Seria favorable a un permís temporal perquè pugui jurar el seu càrrec davant la JEC però no a al fet que quedi en llibertat per anar al Parlament Europeu

L'Advocacia de l'Estat no satisfarà totes les pretensions d'Oriol Junqueras i d'ERC. Segons publica 'La Vanguardia', seria  favorable a permetre que pugui jurar el seu càrrec davant la Junta Central Electoral  però no es posicionaria sobre si pot quedar en llibertat i exercir com un eurodiputat més a Estrasburg. 

En un text «coherent», segons fonts governamentals, es defensaria un permís temporal perquè pugui jurar o prometre la Constitució. El que s'estaria estudiant és si existeixen incompatibilitats perquè pugui exercir el seu càrrec com a representant al Parlament Europeu  després de la seva condemna de 13 anys per sedició, fet que no desencallaria les negociacions amb ERC.

Estudiar les circumstàncies després de la sentència

Com ja va defensar al juny, l'Advocacia recordaria que és necessari que la JEC faci un escrit per confirmar al Parlament Europeu que Junqueras compleix amb els requisits legals per ser eurodiputat. Amb aquest, la cambra europea podria confirmar si Junqueras pot recollir les seves credencials com a eurodiputat, en tot cas amb un permís temporal i sempre escoltat per la policia. 

Les circumstàncies actuals però modifiquen l'escenari de fa uns mesos. Amb una condemna ferma, pesa sobre Junqueras una inhabilitació per exercir cap càrrec públic.  La qüestió és si amb  la urgència de Pedro Sánchez per ser investit i l'última decisió del TJUE podrien fer canviar el criteri final. El lletrat públic va plantejar el juny que Junqueras tenia limitats els seus privilegis i la seva immunitat i està per veure si manté aquesta postura. 

També et pot interessar...