Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'una vacuna contra la Covid-19

Els advocats espanyols aclareixen si les empreses poden obligar-nos a vacunar-nos

Un jutge tindria sempre l'última paraula

Imatge d'arxiu d'una vacuna contra la Covid-19
Un jutge tindria sempre l'última paraula sobre la vacunació obligatòria d'un treballador | iStockPhoto (Teka77)

El govern espanyol ha insistit en les últimes setmanes que la vacuna contra la Covid-19, que ja s'està administrant a Espanya des de fa algunes setmanes, no serà obligatòria, com no ho és cap de la resta de vacunes que s'administren al nostre país per altres malalties.

Tot i això, hi ha molts dubtes en la societat sobre si, en determinades circumstàncies, podria obligar els ciutadans a posar-se la vacuna en contra de la seva voluntat,  cosa que Sanitat ha descartat moltes vegades i que, actualment, només podria donar-se després d'una sentència judicial.

Ni tan sols els empresaris tenen potestat per obligar els seus treballadors a vacunar-se, tal com ha assenyalat Teresa Ezquerra, advocada d'Abencys, que ha matisat que les empreses sí que podran «oferir als seus empleats la vacunació enfront de malalties no associades al lloc de treball , sent aquests els que acceptin tal oferiment de manera voluntària».

És a dir, les empreses poden oferir als seus treballadors vacunar-se contra la Covid-19, per així garantir un espai de treball segur i anul·lant la possibilitat de contagi dels seus treballadors mentre desenvolupen les seves obligacions laborals, però en cap cas podran obligar-los a fer-ho. Si més no, això és així amb la legislació vigent, tot i que el despatx d'advocats no descarta que aquesta legislació pugui canviar per emparar l'obligatorietat de la vacuna.

Actualment hi ha dues lleis a Espanya que permetrien obligar a vacunar. Una és la Llei Orgànica 4/1981 de l'1 de juny, d'estat d'alarma, excepció i setge, que, en el seu article 12, estableix que les administracions competents podran adoptar mesures en «la lluita contra malalties infeccioses».

I l'altra és la Llei Orgànica 3/1986, de 14 d'abril, de mesures especials en matèria de salut pública, que en el seu article 1 estableix que «les autoritats sanitàries de les diferents administracions públiques podran, dins l'àmbit de les seves competències, adoptar les mesures previstes en la present Llei quan així ho exigeixin raons sanitàries d'urgència o necessitat», i sempre «amb l'objecte de protegir la salut pública».

Un jutge haurà de decidir en cada cas si s'obliga a vacunar

D'acord amb aquestes lleis, el govern central o els autonòmics podrien fer obligatòria la vacuna de la Covid-19 per protegir la salut pública, cosa que de moment s'ha descartat des de Sanitat, però no es permetria a les empreses privades a fer el mateix.

En el cas que un empresari volgués obligar els seus treballadors a vacunar-se, hauria de plantejar un requeriment judicial i demanar a un jutge que estableixi aquesta obligatorietat, sempre valorant cada cas concret.

A Espanya ja s'han donat casos en què els jutges han obligat a vacunar determinades persones al·ludint a un perill contra la salut pública, com el 24 de desembre de l'any 2010, quan un jutge va obligar a vacunar 35 nens després que es produís un brot de xarampió en un col·legi de Granada.

En el cas de la Covid, dimecres, 13 de gener, es va conèixer el primer cas d'un jutge que obliga a la vacunació d'una persona. En aquest cas, els jutges van respondre al requeriment d'una residència de Santiago de Compostel·la que volia vacunar una de les seves residents, que no estava en disposició de decidir per ella mateixa.

La filla d'aquesta resident havia rebutjat la vacunació, però la residència va entendre que calia vacunar tots els residents, sempre que no hi hagués qüestions mèdiques que ho desaconsellessin, per salvaguardar la salut de tots els residents. El jutge va donar la raó a la residència, que obliga que els familiars permetin la vacunació d'aquesta dona, encara que la sentència no va ser ferma i es pot interposar recurs per part dels familiars.

Malgrat tot, hi ha altres factors a tenir en compte sobre la vacuna. Encara que una empresa no pugui obligar els seus treballadors a posar-se-la, hi ha qui defensa que els empresaris poden acomiadar als seus treballadors si aquests decideixen no acceptar la vacunació.

Així ho va defensar Ana Gómez, presidenta de l'Associació Nacional d'Advocats Laboralistes, qui argumenta que un empresari podria decidir acomiadar un treballador que no vulgui posar-se la vacuna, si considera que comet una acció que va contra la prevenció de riscos laborals.

De fet, l'advocada defensa que, «si l'empresari avalua que per presentar i prevenir la salut dels seus treballadors, aquests han de tenir la vacuna de la Covid, i la inclou en el pla de prevenció de riscos laborals, el treballador està obligat a rebre-la».

En conclusió, un empresari no pot obligar el seu treballador a posar-se la vacuna, però sí que podria acomiadar-lo si considera que atempta contra la prevenció de riscos laborals i contra la salut de la resta de treballadors. En aquest cas, la decisió també acabaria recaient en un jutge, que valoraria, cas per cas, què és més important protegir, si la salut pública o els drets individuals de cada treballador.