Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'arxiu de Fernando Simón, director del CCAES, durant una roda de premsa

Fernando Simón es posa seriós sobre el confinament total: «Si és necessari, s'aplicarà»

Confia que l'efecte de la vacuna es noti d'aquí a dues setmanes en la «letalitat»

Imatge d'arxiu de Fernando Simón, director del CCAES, durant una roda de premsa
Confia que l'efecte de la vacuna es noti d'aquí a dues setmanes en la «letalitat» | Europa Press


El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha confiat aquest dijous que l'efecte de la vacuna es comenci a notar en una o dues setmanes en la «letalitat». Simón ha recordat que dilluns es comença a subministrar la segona dosi de l'antiviral de Pfizer al primer col·lectiu que s'ha començat a vacunar, el dels usuaris de residències geriàtriques, que des del principi de la pandèmia ha estat un dels punts on més estralls ha causat la Covid-19.

En canvi, el portaveu del Ministeri de Sanitat, que ha reiterat que per Nadal hi va haver un relaxament social excessiu, ha considerat més difícil que la vacuna tingui una incidència a tan curt termini en la tercera onada del coronavirus

Simón ha descartat ara com ara que calgui un confinament domiciliari com el que es va aplicar a l'Estat en la primera onada del coronavirus, el març passat. Ha recordat, en aquest sentit, que ara es detecten «vuit vegades més de casos» que aleshores, per la qual cosa el control del que està passant és molt superior.



També ha al·ludit a l'experiència que s'ha guanyat en aquests mesos, i ha dit que, ja des de la segona onada, Espanya ha optat pel model que permet les sortides necessàries i restringeix els contactes de risc. Simón ha recordat que, després de les festes nadalenques, es va detectar un pic de contagis considerable, que va significar el principi de la pujada de la corba que es registra aquests dies.



Però de la mateixa manera, ha subratllat que les Comunitats Autònomes van prendre mesures «relativament aviat», per la qual cosa no ha descartat que la setmana que ve es pugui registrar un descens en el nombre de contagis.

Poca influència de la variant britànica de Covid a Espanya

D'altra banda, Simón ha reiterat, com ho va fer ahir el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que la influència de la variant britànica de la Covid en el panorama pandèmic estatal actual és molt petita. «En el futur pot tenir impacte, però l'increment actual no és atribuïble a aquesta soca», ha assegurat. En aquests moments hi ha a Espanya 88 casos d'infectats per la variant britànica, i n'hi ha 200 més en estudi.

Simón es pronuncia sobre les eleccions catalanes del 14-F

Finalment, el director del CCAES ha evitat pronunciar-se sobre la conveniència de celebrar o ajornar les eleccions del 14 de febrer al Parlament de Catalunya. «No ens pronunciarem sobre unes eleccions. Sí que ens podem pronunciar sobre esdeveniments massius. Aturar un acte així amb dos o tres dies d'antelació és molt difícil, però encara queden uns quants dies de marge», ha dit Simón, sense voler aprofundir més en la qüestió.

En canvi, sí que hi ha dit la seva el ministre de Transports i secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, el qual ha criticat aquest dijous que la Generalitat «reconsideri» la decisió sobre les eleccions catalanes i ha defensat que es poden celebrar «en un context de pandèmia» aplicant més mesures per garantir la seguretat, tal com s'ha demostrat als Estats Units, Galícia o el País Basc.

«No ens sembla bé que es facin reconsideracions, tot i que entenem la gravetat» de la situació, ha afirmat en una entrevista de La Sexta, que ha recollit Europa Press, en la qual ha avisat que la falta de claredat i les «vacil·lacions» poden afectar «la transparència dels processos electorals».

D'aquesta manera, ha defensat que els processos electorals són «el cor de la democràcia» i que, per això, «cal ser molt exigent i molt exquisit» a l'hora de convocar-los. «Exigeix molt de rigor», ha emfatitzat.

Ábalos ha assenyalat que, tot i que «hi pot haver raons fonamentades», en aquest cas, sobre «aquestes raons relacionades amb la pandèmia», ningú no pot assegurar que després la situació pugui ser millor o pitjor, perquè «clarament, la pandèmia oscil·la».