Muntatge d´un telèfon mòbil i una noia dient que no amb el dit

Els advocats revelen quan l'empresa ha de donar un mòbil als seus treballadors

Hi ha certs casos en què caldrà que se li faciliti un dispositiu perquè pugui realitzar les seves tasques

Avui dia, gairebé tothom disposa d'un mòbil, del qual solem fer ús diàriament per a qüestions personals. Però, les empreses, al contrari del que es pensen, també haurien de facilitar un dispositiu als seus treballadors davant de certes situacions. Si no, podrien enfrontar-se a un contratemps, com revelen els advocats.

La implantació del teletreball i les noves tecnologies han contribuït a fer que els professionals romanguin permanentment connectats a la seva feina. Tant el mateix aparell en si, com les diferents plataformes de comunicació com WhatsApp o els correus electrònics impedeixen la desconnexió digital. Es munten espais de treball que d'alguna manera ens obliguen a romandre atents a tot el que passa.

En vista d'això, molts empleats demanen que se'ls faciliti un telèfon d'empresa. La llei no ho contempla de manera explícita, però sí que hi ha diverses sentències que ho defensen. Molts d'aquests professionals han hagut de fer ús del mòbil privat o dels equips de treball per realitzar les seves tasques.

En les citades sentències, la justícia indica que les companyies no poden obligar els empleats a utilitzar materials propis, publica Noticias Trabajo. Seran ells els que els hagin de subministrar els mitjans necessaris perquè duguin a terme les seves responsabilitats de forma eficient. Tampoc poden obligar ningú a comprar un telèfon per treballar. S'entén que es produiria un abús del dret empresarial.

Una persona amb el seu mòbil blanc a la mà i un símbol de trucada
L'ús constant del mòbil impedeix la desconnexió digital | Getty Images

Com protegeix la llei a l'empleat?

L'article 2 del Reial decret llei 1215/1997 aclareix el que es considera com a equip de treball. Contempla com a tal «qualsevol màquina, aparell, instrument o instal·lació utilitzat a la feina».

A més, també incorpora les obligacions que l'empresari ha d'assumir. «Adoptarà les mesures necessàries perquè els equips de treball" que es facilitin «siguin adequats per a la feina que s'hagi de fer». De la mateixa manera caldrà que «garanteixin la seguretat i la salut» dels professionals.

Amb tot això, l'empleat podrà negar-se a fer servir el mòbil particular sense que això comporti cap tipus de sanció per part de la companyia. En aquest sentit, està emparat per la normativa.

Quan podrà utilitzar el telèfon el treballador

Per tant, ningú té l'obligació de fer ús del dispositiu mòbil privat per a qüestions laborals. Això sí, hi ha la possibilitat que l'utilitzi sempre que el treballador hi estigui d'acord. Però, també pot comportar un cert problema això.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Si ens comprometem a fer servir el mòbil personal per a la feina, la desconnexió digital resultaria més complicada. S'esfumaria el dret que tenim a la intimitat o al descans. És probable que més d'un treballador ja ho hagi patit en primera persona.

Segur que en alguna jornada de descans o fins i tot durant les vacances hagi rebut algun missatge o trucada dels caps. Tots, d'alguna manera, ho hem patit, i a ningú li resulta agradable.

L'opció que se'ns planteja passa per apagar el mòbil o treure les dades a l'aparell per no rebre cap mena de comunicació. Però, tampoc és qüestió de quedar-nos incomunicats.

Muntatge d'un fons amb una noia usant un telèfon i davant un home enfadat mostrant els punys
Rebre trucades del treball durant les vacances no és del gust de ningú | Getty Images Signature, Minerva Studio

Un mòbil quan la feina ho exigeixi

Els advocats experts en la matèria recomanen que les empreses facilitin un telèfon al professional quan el lloc així ho requereixi. Això sí, això no implica que no s'hagin de respectar uns horaris.

No es podrà molestar el treballador fora de la jornada laboral ni tampoc durant els descansos. Això és una cosa intocable que pot ser castigat pels tribunals. Més amb totes les proves que solen deixar els telèfons amb els registres de trucades i de missatges.