Avui dimarts arrenca l'agost i ho fa amb unes temperatures càlides. Tot i això, en qüestió d'uns dies, l'Agència Estatal de Meteorologia(AEMET) preveu un canvi brusc de la situació. Els valors tèrmics tan alts cauran deixant un ambient més fresc a certes àrees del país.
La setmana començarà amb els termòmetres disparats. Hi haurà registres inusualment alts en alguns punts entre dilluns i dimecres que seran més pronunciats sobretot al sud, centre i est peninsular.
Però, serà a partir de dijous quan el temps faci un gir radical. Es preveu l'entrada d'una massa d'aire fred poc comú per a l'època. Donarà com a resultat una caiguda de les temperatures durant tres dies.
Expliquen a través del seu compte de Twitter que seran «inusualment baixes per a l'agost al nord i est peninsular». Fins i tot pronostiquen que els valors que es produeixin al llarg de divendres siguin fins a 10ºC inferiors al que és habitual.
El divulgador mediambiental Alex Lachhein fins i tot s'atreveix a les xarxes socials a parlar d'«anomalies negatives de temperatura» durant aquest mes. Assenyala que és possible que hi hagi «fins a 12 graus menys del normal». Això es produiria per «la invasió d'aire més fred del que és habitual el mes més càlid de l'any».
Per tant, es tracta d'un avís seriós per a tots aquells que tinguin previst desplaçar-se a la platja durant aquests dies. Les vacances podrien veure's alterades per aquesta caiguda dels termòmetres. Els experts apunten que aquests descensos seran més acusats sobretot al nord.
Augment de les temperatures mitjanes a l'agost
Hi ha diverses dades que conviden a la preocupació. Una fa referència a les temperatures mitjanes d'agost durant les dues últimes dècades. S'aprecia en les diferents investigacions un augment gradual dels valors a tot el país.
Els registres meteorològics revelen que la pujada mitjana experimentada en aquest període és d'1,5 ºC. Però, hi ha hagut una sèrie de territoris que han patit un augment més considerable, com són Andalusia, Castella-la Manxa i Extremadura. L'increment s'aproximaria gairebé fins als 2ºC aquests vint anys.
A l'altra banda de la balança hi ha les comunitats del nord. En el cas de Galícia, Astúries i el País Basc, l'alça va ser més moderada. Amb prou feines va arribar a un grau aquesta pujada.
Aquesta tendència ha fet saltar totes les alarmes. Tant les autoritats com els científics insisteixen en la necessitat d'adoptar mesures urgents per minimitzar els efectes del canvi climàtic. Com s'ha pogut comprovar, el temps a Espanya també s'ha vist afectat.
Però, hi ha un altre detall que l'AEMET també donava a conèixer fa unes quantes setmanes i que genera certa preocupació. Es tracta de l'increment de la temperatura al mar Mediterrani, on en alguna jornada ja s'han assolit els 30ºC. A l'Atlàntic també s'ha pogut comprovar l'escalfament de les aigües durant el darrer mes.
Possibilitats de precipitacions
L'agost és per excel·lència el mes més càlid de l'any i tot fa indicar que es mantindrà aquesta dinàmica el 2023. Durant la primera quinzena, pronostiquen unes temperatures altes al sud i interior peninsular. S'espera que la calor s'estengui per la resta del territori durant la segona part del mes.
De moment, a Galícia i la costa cantàbrica es conformaran amb uns valors moderats, que rondaran entre els 20 i els 25ºC. Serà tot un paradís per a aquells que tractin de fugir de la calor. A més, no es descarta l'aparició de precipitacions puntuals i febles en aquestes zones, que s'ampliarien fins als Pirineus i est de Catalunya.