Fotomuntatge pluja i mapa meteorològic

Alerta de l'AEMET per tempestes fortes a gran part d'Espanya: les zones afectades

El mal temps s'allargarà durant uns quants dies més al nostre país

La inestabilitat tornarà a ser la nota predominant durant els pròxims dies a la Península Ibèrica. Després d'un cap de setmana passat per aigua a gran part del país, les pluges continuaran estant molt presents durant aquesta setmana. De fet, des de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) pronostiquen fortes tempestes a diversos punts.

I aquestes pluges intenses es produiran a causa dels efectes d'una DANA, ja que va aparèixer per la part occidental de la Península, deixant una massa d'aire fred a les capes mitjanes de l'atmosfera, recull El Economista. Això ha estat suficient per provocar forts episodis de tempestes a Andalusia, Catalunya, Múrcia i Comunitat Valenciana.

Tanmateix, s'espera que vagin a més, acompanyades de calamarsa i fins i tot podrien formar-se petits tornados, apunten. Les pluges torrencials estaran presents durant dilluns i dimarts. A més, des de Meteored indiquen que durant aquests dies es produiran «xàfecs localment molt forts al sud-est».

De la mateixa manera, posen el focus sobretot a la província d'Almeria, zones properes a Granada i al sud de la Regió de Múrcia. De fet, la llista de comunitats autònomes afectades per l'aigua, però, serà molt més àmplia, segons les previsions de l'AEMET.

Les precipitacions també afectaran al sud-est de Castella-la Manxa, així com es confirma que la incidència que hi haurà a l'extrem oriental d'Andalusia i el sud de Múrcia serà amb pluges fortes.

Foto de dues persones amb paraigües amb pluja
Ens espera una setmana d'aigua, especialment al sud-est, Comunitat Valenciana, Múrcia i Catalunya| Europa Press

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA totes les notícies del TEMPS de Catalunya al WhatsApp!

Una primavera passada per aigua

Després de tanta calor, on es van arribar a depassar els 35 °C, el temps actual s'ajusta més al que és habitual per a l'època. De fet, les pluges caigudes els últims dies i les que s'esperen aquesta setmana calmaran la sequera de mitja Espanya.

En qualsevol cas, els experts sostenen que les precipitacions seran insuficients per a les necessitats del camp i dels embassaments. No obstant això, durant aquest tram final de maig es preveu que les pluges es repeteixin amb força freqüència. I a més de la zona cantàbrica també faran acte de presència a diferents àrees d'Andalusia, Múrcia, Comunitat Valenciana i Castella-la Manxa.

Els termòmetres cauran durant aquests dies

Els episodis tempestuosos que es repetiran durant aquest començament de setmana generaran un ambient més fresc a la major part de la Península. Així és, perquè el descens de les temperatures diürnes serà més evident, sobretot al sud i sud-est del país.

D'aquesta manera, els termòmetres assoliran uns valors inferiors al que estem acostumats aquesta època de l'any. Les màximes se situaran entre els 20 i 25 °C, arribant a caure per sota dels 20 °C a punts del nord.

Les mínimes amb prou feines arribaran als 10 °C en els sistemes muntanyosos, i es generaran gelades a primeres hores del dia. Tal com preveu l'AEMET, diverses capitals de província baixaran dels 20 °C les màximes aquest dilluns. Entre elles hi ha Santander, Terol, Oviedo, Sant Sebastià, Granada o Vitòria.

Platja
Els termòmetres baixaran entre 5 i 10 °C durant aquests dies| ACN

Una situació atípica

Tant dilluns com dimarts s'espera una «situació adversa a l'extrem sud-est peninsular». I és que les pluges seran especialment intenses, amb «més de 30 litres per metre quadrat en tan sols una hora», expliquen.

Els pronòstics també apunten xàfecs, que poden ser forts, a la resta de l'est i sud de la Península. Per tant, la situació d'inestabilitat es mantindrà tota la setmana, amb temperatures que aniran disminuint.

D'altra banda, dimarts s'esperen tempestes, que poden anar acompanyades de calamarsa, a Almeria, Múrcia i el sud de la Comunitat Valenciana. També se'n veuran afectats la resta d'Andalusia, sud-est de Castella-la Manxa i Catalunya.

L'avís taronja es manté al Llevant almerienc, ampliant-se a Llorca, Àguiles, Cartagena i Mazarrón, a Múrcia. Per la seva banda, a la Comunitat Valenciana, l'avís és groc. També caldrà treure els paraigües al Cantàbric i als Pirineus, on podrien donar-se xàfecs tempestuosos.