Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'una mà amb bitllets de 50 euros.

Els ciutadans que només necessitaran treballar 5 anys per cobrar una pensió des d'ara

Descobreix quines persones podran accedir abans a la jubilació anticipada

Per tots és sabut que perquè els treballadors espanyols accedeixin a una jubilació anticipada han d'haver cotitzat 15 anys de la seva vida professional. Això és un requisit indispensable per poder deixar de treballar abans d'hora i per sempre, tot i que en certs casos hi ha excepcions que confirmen la regla.

A l'últim Consell de Ministres, celebrat aquest dimarts, s'ha aprovat una de les mesures socials amb què vol fer un pas més Pedro Sánchez. I és que falten molt pocs dies perquè se celebrin les eleccions autonòmiques i municipals del 28 de maig.

A tot això, el govern ha anunciat que ha aprovat una de les mesures més inesperades. No és cap altra que donar llum verda que les persones amb un 45% o més de discapacitat cotitzin cinc anys per accedir a la jubilació anticipada.

El govern dona una gran notícia a persones amb un 45% de discapacitat o més

Sens dubte, és una reducció dràstica des dels 15 anys habituals fins als cinc anys i que s'engloba a les recomanacions del Pacte de Toledo.

Imatge d'una persona en cadira de rodes
Aquelles persones amb un 45% de discapacitat o més podran jubilar-se anticipadament | GETTY IMAGES

Aquesta mesura ha estat negociada durant molt de temps amb les entitats del sector, com així anunciava fa unes quantes hores el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Jose Luis Escrivá.

Aquest ha anunciat la nova mesura adoptada al Consell de Ministres, que ha estat acompanyada d'altres peticions del sector. Per exemple, que es puguin sumar dues patologies diferents per sobrepassar aquest 45% de discapacitat amb què les persones poden sol·licitar la jubilació anticipada.

Estem parlant d'unes patologies que podrien variar només amb una ordre ministerial. El procés s'agilitzaria si els metges poden modificar el diagnòstic sobre aquestes patologies que provoquen discapacitat.

Es podran agilitzar els tràmits per demanar la jubilació anticipada

Alhora, es faran més senzills els tràmits que es requereixen per demanar aquesta jubilació anticipada. Amb tan sols un informe mèdic la sol·licitud serà executada.

Vell amb una tauleta
El govern espanyol no facilita els tràmits per sol·licitar la jubilació anticipada | GETTY IMAGES

Cal recordar que prèviament a aquesta nova mesura del govern, calia fer certs informes de l'Imserso, a més dels referents a les comunitats autònomes. A més d'aquesta, Escrivá ha valorat altres mesures en benefici de les persones amb cert tipus de discapacitat.

Per exemple, la pujada del 7% al 10% de les places destinades per al col·lectiu a les ofertes públiques d'ocupació. «L'aposta clara per les persones amb discapacitat es manifesta amb moltes mesures que han de ser avaluades en conjunt», ha exposat.

Una altra mesura que va revelar Sánchez resideix en aquelles persones que després de superar un càncer no es vegin obligades a renovar el carnet de conduir cada trienni, sinó cada 10 anys.

El govern vol assegurar el 'dret a l'oblit' dels expacients de càncer

Aquesta mesura és una altra més de les que el govern espanyol vol assegurar: el 'dret a l'oblit' als que han estat pacients de càncer. Es vol que tinguin les mateixes condicions que qualsevol persona amb bon estat de salut quan vulguin accedir a hipoteques, crèdits o assegurances.

Imatge de dues persones grans assegudes a un sofà
Els pacients que han tingut càncer es veuran beneficiats gràcies a una mesura del govern | GETTY IMAGES

Pel que fa a altres mesures adreçades als pacients que hagin lluitat amb èxit contra un càncer fa cinc anys i no hagin recaigut, estaran dins d'una o diverses esmenes a les Corts al Reial Decret Legislatiu 1/2007, de 16 de novembre.

Segons aquest, queda aprovat el text refós de la Llei general per a la defensa dels consumidors i usuaris i altres lleis complementàries, i de la Llei del contracte d'assegurança. Per Pedro Sánchez , el dret a l'oblit serà un fet «al juny». D'aquí a només un mes, finalitzarà la tramitació parlamentària de la reforma esmentada.