Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto de dues persones amb paraigües amb pluja

L'AEMET anuncia un canvi de temps on més ho necessiten: més tempestes que mai

A partir de dimecres s'esperen intenses pluges a les zones més afectades per la sequera

L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) preveu variacions importants per als pròxims dies. Aquests canvis seran en forma de precipitacions intenses i tempestes a les zones del país més afectades per la sequera. A més a més, pronostiquen un important descens de les temperatures.

L'arribada d'un embossament d'aire fred a les capes mitjanes de l'atmosfera originarà una DANA a mitjans de setmana. Això donarà com a resultat pluges aïllades i irregulars al sud de la península. Tanmateix, no es descarten «tempestes acompanyades de calamarsa» sobretot a la província de Cadis, Ceuta i Melilla.

Així ho va avançar el delegat territorial de l'AEMET a Andalusia, Juan de Dios del Pino. A mesura que passin els dies, aquests xàfecs s'aniran expandint «cap al nord de la regió», afectant províncies de l'interior.

Però el cap de setmana està previst que hi hagi una nova DANA, que en aquest cas es deixarà notar a gairebé tota la península. De fet, provocarà precipitacions i tempestes que contribuiran a alleujar la delicada situació que travessa el camp.

Tindrem temps inestable els propers dies

Dimecres s'esperen xàfecs a l'extrem sud peninsular, Ceuta i Melilla a primeres hores de la jornada. Tot seguit, a la tarda es formaran tempestes a Sierra Nevada i el Mediterrani andalús.

Muntatge amb la imatge d'un dia de pluja i amb la del mapa de pluja
A certs punts del país esperen importants precipitacions fins al cap de setmana| eltiempo.es

Tampoc es deslliurarà d'aquest fenomen atmosfèric la costa gaditana, amb avisos grocs activats. Els xàfecs i l'aire fred es desplaçaran al llarg de dijous cap a l'orient i els punts de l'interior, recull el portal eltiempo.es. L'est d'Andalusia, el País Valencià, la Regió de Múrcia i el sud de Castella-la Manxa suportaran una jornada d'abundants precipitacions.

La inestabilitat es mantindrà divendres a la zona sud-est del país, amb més presència de ruixats a la Mediterrània andalusa, Alacant i Múrcia. Les regions cantàbriques tampoc es deslliuraran de l'aigua, amb risc de pluges al nord de l'Ibèric i fins i tot el sistema Central.

Les tempestes arriben fins al cap de setmana

El cap de setmana també caldrà rescatar els paraigües, ja que es preveu un embossament d'aire fred en altura sobre la Península i Balears. Les precipitacions es mantindran al Cantàbric i als Pirineus. No obstant això, l'activitat tempestuosa més gran tindrà lloc a la meitat sud peninsular.

Sobretot a Andalusia, Alacant, la Regió de Múrcia i València. A més, és possible que també hi hagi algun episodi de tempestes més disperses a Castella-la Manxa, Badajoz i Castelló. Tampoc es descarta la formació de ruixats a l'est de Catalunya, alguns punts de Castella i Lleó i Balears.

Per diumenge s'espera un panorama molt semblant, on seguiran les pluges al nord peninsular i als Pirineus. A la tarda està prevista l'aparició de tempestes a la meitat sud de la Península, que podrien estendre's a Castella-la Manxa i Extremadura. Fins i tot hi ha possibilitats que arribin a punts de la Comunitat de Madrid.

Cotxe dia plujós
La pluja que caurà aquests dies resultarà insuficient per alleujar la sequera| Getty Images

Fortes precipitacions, però insuficients

Durant els pròxims dies, les pluges es deixaran notar a gran part del país. Tot i això, els experts consideren que resultaran insuficients per pal·liar la sequera que afecta sobretot l'interior i sud de la Península. Els pronòstics indiquen que com a màxim s'arribaran a assolir els 30 mm fins a finals de setmana a Andalusia, Múrcia i Alacant.

Les precipitacions seran una mica més persistents al Cantàbric, on es depassaran amb escreix els 30 mm. No es descarta que aquests paràmetres puguin disparar-se en algun moment a causa de les tempestes puntuals, que de vegades aniran acompanyades de calamarsa.

Pel que fa a les temperatures, els termòmetres s'ajustaran al que és habitual per a aquesta època. És previsible que caiguin en algunes zones entre 5 i 10 graus. Uns descensos que seran més acusats a l'interior peninsular durant les nits, on s'esperen febles gelades.