Muntatge amb una persona asseguda llençant-se aigua al cap i un cercle amb el mapa de temperatures de l'AEMET

L'AEMET deixa clar què passarà aquest cap de setmana: zones amb més de 35 °C de nou

Malgrat la calor, a Catalunya acabaran la setmana amb xàfecs i tempestes

La península Ibèrica ha patit una primera forta onada de calor aquest inici d'estiu, fins i tot s'han assolit temperatures properes als 45 °C en diversos punts del sud peninsular. A més, han superat els 30 °C en altres zones d'Espanya i les nits tropicals han estat a l'ordre del dia a molts llocs.

De fet, hi ha hagut nits que els termòmetres no han baixat dels 25 °C. Especialment en zones d'Andalusia, on la calor ha estat insuportable per agafar el son. Per sort per a tots aquells que pateixen aquesta calor sufocant, aquest cap de setmana hi haurà una baixada generalitzada de les temperatures.

Segons l'última predicció de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), veurem fins i tot algunes pluges. Això sí, la calor no ens abandonarà del tot perquè hi haurà zones del sud peninsular on superaran els 35 °C.

Arriben algunes pluges i remet lleugerament la calor, només a algunes regions

Per aquest divendres, les pluges faran acte de presència al nord i l'est peninsular. Així doncs, podrien haver-hi tempestes, localment fortes, acompanyades de calamarsa, sobretot al quadrant nord-est. Per la seva banda, les temperatures màximes baixaran a gairebé tot Espanya de manera considerable.

Dona amb un paraigua al carrer al mig d'un temporal de pluja
A Catalunya i les illes Balears hi haurà xàfecs i tempestes aquest cap de setmana. | Europa Press

El cel estarà molt ennuvolat a l'est de Catalunya i les Balears. Així, sorgiran ruixats i tempestes que podrien ser fortes, tal com va passar ahir a l'interior català, on les inundacions van ser més que nombroses. A la meitat oest dels Pirineus i al Cantàbric oriental també estarà ennuvolat i hi haurà precipitacions que aniran remetent al llarg del dia.

Pel que fa a les temperatures màximes, baixaran a gairebé tot el país, especialment al terç nord-oest. Tanmateix, poden ser encara elevades a la meitat sud, al centre peninsular i a les illes Canàries.

Xàfecs, tempestes i calor

Els intervals ennuvolats seran freqüents a Catalunya i Balears, amb xàfecs a primeres hores acompanyats de tempesta. Demà dissabte, cal ressenyar que sobre les Illes podrien tenir lloc tempestes localment fortes al nord.

Per al cap de setmana, esperem unes temperatures encara altes, tot i que no assoliran els valors dels darrers dies. Al País Basc no superaran els 21 °C, però a Jaén i Granada arribaran als 35 °C. Les mínimes augmentaran a la meitat nord-oest d'Espanya i baixaran a la resta del país, sobretot a les Canàries. Les temperatures màximes es recuperaran a poc a poc, fins i tot «arribant a la recuperació notable a l'altiplà Nord, Sistema Ibèric i Cadis».

Ascens generalitzat de les màximes i mínimes per diumenge

Així doncs, pel diumenge 2 de juliol l'AEMET ja ha avisat que se sobrepassaran els 35 °C a diverses zones del quadrant sud-est peninsular. De la mateixa manera, al quadrant sud-oest i a zones puntuals de la vall de l'Ebre també s'arribarà als 35 °C.

Finalment, a l'est de Catalunya i a la meitat oriental cantàbrica s'acabarà la setmana amb pluges febles i generalment predominaran els intervals ennuvolats en aquestes dues àrees del país. D'altra banda, s'activarà l'avís groc per altes temperatures a Andalusia i Extremadura. Els ascensos de temperatura seran força generalitzats tant en les mínimes com en les màximes.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA totes les notícies del TEMPS de Catalunya al WhatsApp!