Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del Complex Industrial de Repsol al poligon nord

L'AEQT enfila un nou full de ruta fins al 2023 amb les millores en seguretat «com a màxima prioritat»

Folgado aposta també per «accelerar la necessària transició energètica» | El sector fia els èxits del futur a «la gran oportunitat» de l'hidrogen renovable

Després d'un 2020 «extraordinàriament complicat» —en paraules del seu president, Rubén Folgado— marcat per l'accident mortal d'IQOXE i per una pandèmia  que ha obligat a capgirar-ho tot, l'Associació d'Empreses Químiques de Tarragona (AEQT) vol redreçar el rumb amb un nou full de ruta ambiciós. L'associació química ha presentat aquest dijous al matí el  Pla Estratègic 2021-2023 del sector a Tarragona, en una declaració d'intencions que s'orienta clarament a dues direccions: la seguretat  i la transició energètica cap a un model més sostenible.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

L'AEQT, paraigua de totes les empreses  del sector que operen als dos polígons tarragonins, ha presentat els nous reptes i línies estratègiques dels pròxims tres anys com «un nou full de ruta» encaminat a consolidar la posició del complex químic de Tarragona malgrat les corbes d'un món en constant evolució. «Som un sector que vol continuar sent un motor  de l'economia, la innovació i el talent del nostre territori», ha argumentat Folgado, «i una referència en matèria de seguretat, sostenibilitat, competitivitat i transparència». Bona part de l'estratègia de l'AEQT per als pròxims anys, de fet, s'encamina a abordar aquests grans debats de fons per a la indústria.

L'AEQT impulsa un sistema de millora contínua en matèria de seguretat

El president i els vicepresidents de l'associació han apostat per una imatge d'unitat per presentar els detalls d'un Pla Estratègic marcat pels dos grans reptes de la seguretat i la transició energètica. «La nostra màxima prioritat com a AEQT és posar totes les eines per garantir unes millors condicions de seguretat  a les empreses del nostre sector», ha sintetitzat  Ignasi Cañagueral, vicepresident de l'associació. Per fer-ho, han acordat impulsar un nou sistema, pioner, d'estàndards comuns en aquesta matèria que vagin més enllà dels mínims que marca la legislació.

Rubén Folgado, president de l'AEQT
El president de l'AEQT, Rubén Folgado, ha presentat els detalls del pla | Cedida / AEQT

Se sobreentén que els fantasmes del cas IQOXE són massa foscos com per a no doblar-hi esforços  a escala de tot el sector. Cañagueral ha desenvolupat que «es tracta d'un sistema que aspira a la millora contínua» i a la gestió d'aquestes passes endavant, començant per «una definició dels requisits  compartida per totes les empreses» que operen al complex químic de Tarragona. El compromís  de l'AEQT és no només d'incentivar, sinó també de verificar les bones praxis  al sector.

La revolució de l'hidrogen, «la gran oportunitat del Camp de Tarragona»

En una línia similar, el màxim representant del sector químic de Tarragona ha reconegut tenir pressa per «accelerar la necessària transició energètica» i ha subratllat la importància d'apostar per l'hidrogen renovable com el combustible del futur. «Des de Tarragona estem preparats per liderar  aquesta transformació», han avançat, en un canvi de paradigma que «marcarà la diferència i suposa, sens dubte, la gran oportunitat  del Camp de Tarragona» de cara a les pròximes dècades. L'hidrogen verd representa la punta de llança de l'energia sostenible, implicaria reduir les emissions contaminants i es projecta com el gran vector energètic del futur.

El president i vicepresidents de l'AEQT, a l'acte de presentació del nou pla
El president i vicepresidents de l'AEQT, a l'acte de presentació del nou pla | Cedida / AEQT

D'aquí al 2023, la indústria química de Tarragona aspira a «impulsar des del principi una transició vital per al nostre territori». «Estem parlant d'un nou model energètic que crearà noves economies addicionals per complementar-lo», ha assenyalat Folgado, i on la fórmula de l'èxit passa per «l'aliança entre la nostra indústria i el talent de les universitats  i els centres de formació». El president ha assenyalat que ésuna revolució imprescindible per «assolir la  neutralitat climàtica de l'any 2050»

La química de Tarragona reclama «un lideratge conjunt» per respondre als reptes de la pròxima dècada

El Pla Estratègic 2021-2023 també ha volgut fer èmfasi en «el compromís de treballar i de millorar» en altres àmbits com la  qualitat de l'aire o la participació activa del sector en el desenvolupament  futur al qual aspiren les comarques de Tarragona. «Disposem d'eines i d'instruments que estan funcionant molt bé, i de sistemes de seguiment i de control que superen de llarg els mínims de la legislació», ha apuntat Cañagueral en aquest aspecte.

L'AEQT ha volgut fer explícit «el nostre compromís amb la transparència, la sostenibilitat i la seguretat», i ha aprofitat l'avinentesa per reclamar «un lideratge  conjunt i compartit» al Camp de Tarragona per abordar la bateria de reptes dels pròxims anys, amb reivindicacions històriques com la del sistema de xarxes tancades  que amenaça amb restar competitivitat a la indústria de Tarragona. Amb el nou  full de ruta a tres anys vista, un dels grans motors del Sud de Catalunya  ha posat aquest dijous les seves cartes sobre la taula.