Pla general d'un cartell informatiu de la Covid-19 i d'un passatger arrossegant una maleta a la T1 de l'Aeroport del Prat pràcticament buit

Els aeroports i les aerolínies europees demanen concreció sobre el 'passaport Covid'

Les associacions lamenten que els plans de cada país «segueixen sense estar clars» i volen una data sobre l'entrada en vigor

Les aerolínies i els aeroports europeus tenen pressa per recuperar la seva activitat. Així, les associacions Airlines for Europe (A4E), European Regions Airlines Association (ERA) i el Consell Internacional d'Aeroports (ACI) han reclamat als caps d'estat i de govern europeus que concretin una data per l'entrada en vigor del certificat sanitari, en principi previst per al pròxim mes de juny, i que ha de permetre que es reprengui la mobilitat entre països interrompuda per la pandèmia.

En una carta dirigida als màxims responsables dels estats europeus, les aerolínies i els aeroports del continent celebren que la Comissió Europea proposés un marc comú europeu, però constaten que, ara com ara, no hi ha cap garantia de quan el document estarà operatiu. «Això està en mans de cada país i els seus plans segueixen sense estar clars per a la indústria», lamenten les associacions.

«L'estiu del 2021 representa un ara o mai»

El sector aeri és dels més colpejats per la pandèmia i tant A4E, ERA com l'ACI recorden que tenen un «rol essencial en la recuperació econòmica» i que la indústria està preparada per reprendre l'activitat. «L'estiu del 2021 representa un ara o mai per a milions de feines relacionades amb el turisme arreu d'Europa que depenen de l'aviació», afegeixen en un comunicat.

Per això, insisteixen que cal concretar una data «com més aviat millor» perquè els països europeus autoritzin el certificat alhora i que es tradueixi en el punt de sortida per a la recuperació de la indústria. En la carta, les tres associacions reclamen als líders europeus que «facin els passos necessaris» des del punt de vista tècnic, administratiu i legal perquè el document es comenci a utilitzar al juny «com a màxim».

El trànsit aeri als aeroports europeus, sota mínims

Mentrestant, la pandèmia continua colpejant el sector aeri. Les darreres dades publicades mostren que durant el primer trimestre de 2021 el trànsit aeri s'ha reduït un 81,7% als aeroports europeus si es compara amb el primer trimestre de fa dos anys.

En el quart trimestre de l'any, el descens va ser del 79,2%, amb una pèrdua de 395,5 milions de viatgers, segons l'ACI. També ha retrocedit la connectivitat aèria, ja que s'han perdut 8.500 rutes durant aquest mes davant les 6.663 del gener.