Imatge d'una sala interior d'una oficina del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) on es veuen els peus d'uns aturats asseguts a la sala d'espera

Els ERTO no s'aturen: Prop de 100.000 treballadors afectats en les últimes tres setmanes

El Departament de Treball ha rebut 1.000 nous expedients en les últimes 24 hores, el volum que es rebia durant un any abans de la pandèmia

Continuen arribant nous Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) al Departament de Treball des de l'inici de les noves restriccions com el tancament de bars, restaurants, centres d'estètica, centres comercials i gimnasos. Ara com ara, 14.253 empreses han hivernat la feina de 95.406 treballadors des del 16 d'octubre, dia d'entrada en vigor de les mesures per combatre la segona onada de la Covid-19.

Preguntat sobre si s'havia arribat sostre en l'impacte de la Covid-19 sobre el mercat laboral català, Ginesta ha assegurat que «hi ha moltes empreses que estan fent números i estan a l'expectativa de si les mesures es prorroguen per entrar nous expedients». El secretari general del Departament de Treball ha assegurat que en un sol dia s'han afectat 8.000 treballadors.

A tall d'exemple, Ginesta ha assegurat que la conselleria ha rebut un miler d'expedients en les últimes 24 hores, el volum que es rebia durant tot un any abans de la pandèmia. Aquestes dades les ha fet públiques el secretari de Treball de la Generalitat, Josep Ginesta, en una roda de premsa per comentar les dades de l'atur, que han crescut en 6.300 persones en un mes.

L'activitat econòmica està «aguantant» millor del que s'esperava

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies considera que l'activitat econòmica està «aguantant» més del que s'esperava, després de conèixer-se l'augment de 6.300 aturats a l'octubre. El secretari general de la conselleria, Josep Ginesta, ha assegurat que aquest impacte és inferior al que podien preveure tenint en compte les mesures per combatre la pandèmia com el tancament de bars i restaurants.

«Estem en condicions d'afirmar que el mercat de treball està resistint als rebrots i als cops de la pandèmia», ha afirmat. Ginesta ha assegurat que a Catalunya hi ha 287.700 treballadors afectats per la crisi sanitària, 39.000 més que al setembre. En aquesta xifra hi inclou les prop de 66.000 persones que han perdut la feina des del febrer, els 124.000 treballadors afectats per la primera onada d'ERTO i els 95.400 inclosos en la segona onada d'expedients.