BBVA preveu una caiguda del consum del 14% aquest any i un creixement del 7% el 2021

Els principals motius que expliquen la caiguda són el deteriorament de la renda i la riquesa de les famílies

Imatge d'arxiu d'una calculadora
La caiguda del consum s'hauria donat pel deteriorament de la renda | Catalunya Diari

Les restriccions adoptades per fer front a la crisi sanitària i l'increment de la incertesa provocaran una caiguda del consum del 14% aquest any, segons l'informe Situació Consum de BBVA Research corresponent al segon semestre de l'any. El 2021, la despesa augmentarà un 7% afavorida per la recuperació prevista de la capacitat de compra de les llars i l'absorció d'una part de la demanda «embassada» en aquest any. El sector de l'automòbil és un dels sectors més afectats per la pandèmia. Les previsions de matriculacions per al període entre gener i juny d'aquest any eren de 650.000 turismes, 315.000 més dels registrats.

Els principals motius que expliquen la caiguda del consum d'enguany són el deteriorament de la renda i la riquesa de les famílies i la reducció de la despesa a les llars. Tot i la posada en marxa de polítiques de suport d'ingressos, com els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) o la prestació per cessament de l'activitat dels treballadors autònoms, la renda de les famílies s'ha reduït per l'impacte econòmic de la pandèmia.

Un estalvi massificat

Per altra banda, les restriccions i la incertesa, que es manifesten en un empitjorament de les expectatives sobre la situació econòmica, han impulsat l'estalvi. En el segon trimestre, la proporció de renda que estalvien les llars va superar el 22%, una xifra «sense precedents». Aquest any, s'espera que la taxa d'estalvi arribi al 15%, més del doble de la registrada el 2019.

La caiguda del consum d'enguany es recuperarà parcialment el 2021, amb un creixement del 7%. «La recuperació, per tant, serà incompleta», adverteix l'informe. Segons les previsions, a finals de l'any que ve, la despesa de les famílies encara se situarà un 5% per sota dels nivells registrats el 2019.

El sector de l'automòbil és un dels més afectats. Les previsions de matriculacions per al període entre gener i juny d'aquest any eren de 650.000 turismes, 315.000 més dels registrats. Tot i la possible recuperació de les vendes en el segon semestre, el mercat retrocedirà un 33% aquest any, fins a les 840.000 unitats.

De cara l'any vinent, el creixement esperat de la renda per càpita i l'absorció d'una part de la demanda de turismes embassada durant aquest any impulsaran les vendes, fonamentalment en el segon semestre, fins a superar l'1,1 milions de matriculacions.


Comentaris

envia el comentari