Un cambrer amb mascareta serveix una cervesa en una terrassa de Barcelona

L'hostaleria podria perdre entre el 25 i el 30% dels negocis, segons un estudi espanyol

Ara bé, els que es puguin mantenir i renovar sortiran reforçats

Un estudi espanyol assegura que l'hostaleria perdrà entre el 25% i el 30% dels 300.000 establiments amb els quals compte a causa de l'impacte de la crisi sanitària de la Covid-19, si bé els que es puguin mantenir i renovar sortiran reforçats. Així ho han posat de manifest en els 'Desayunos para el Emprendimiento', convocats per l'Institut d'Emprenedoria Avançada (IEA) i Unusual Business, en els quals han participat el president del grup Osborne, Ignacio Osborne, i el seu conseller delegat, Fernando Terry.

Durant l'esdeveniment, s'ha abordat el futur de l'hostaleria i el paper de l'emprenedoria per a impulsar la recuperació d'un sector que representa el 6,2% del PIB espanyol, amb 1,7 milions de llocs de treball i una facturació de gairebé 124.000 milions d'euros abans de la pandèmia.

Els participants, entre els quals es trobaven a més el president d'IEA, Juan Claudio Abelló, i Félix Muñoz Blanco, soci fundador d'Unusual Business, han coincidit en la necessitat d'acompanyar al sector de l'hostaleria i la restauració en el procés de reconstrucció i recuperació que tenen per davant.

«Els que sobrevisquin tindran una oportunitat molt important per a recuperar-se i créixer. Però serà molt necessari abordar els negocis des de l'emprenedoria», ha assenyalat el president del Grup Osborne, qui ha afegit que l'hostaleria està molt necessitada d'emprenedoria després d'aquesta crisi que els està afectant de forma directa. «Cal renovar la manera de fer negoci i desenvolupar nous procediments de gestió per a millorar-la en totes les àrees», ha afirmat.

Un sector molt danyat que tirarà endavant

Els participants han coincidit a més a assenyalar que el sector hostaler està molt danyat, però estan segurs que tirarà endavant. «Això sí, no serà una recuperació ràpida», ha reconegut el conseller delegat del Grup Osborne, Fernando Terry, qui ha ressaltat que les tendències o models de negoci com el 'take away' i 'delivery' han vingut per a quedar-se i continuaran creixent.

En aquest context, els participants consideren clau mantenir l'esperit d'empresa emergent com un requisit necessari per a continuar avançant cap a la recuperació. «El nostre grup sempre ha prioritzat les marques i a través de les marques busquem nous mercats i ens reinventem. Per a nosaltres és fonamental mantenir aquest impuls innovador», han assenyalat els directius d'Osborne.