Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un carro de la compra en un passadís d'un supermercat

Com afectarà la teva butxaca la pujada d'impostos aquest 2021

S'aplicarà a les begudes ensucrades, a la compra de vehicles, als envasos de plàstic, a la contractació d'assegurances i a la quota dels autònoms

Un carro de la compra en un passadís d'un supermercat
La cistella de la compra s'encareix a partir de juliol amb la pujada d'impostos | Pixabay


El nou any ha arribat junt amb una pujada d'impostos que podria afectar-te segons el teu nivell adquisitiu. Ara bé, hi ha una altra pujada que afectarà a tots per igual, i és l'IVA de les begudes ensucrades. Així doncs, a partir d'ara, quan compris un refresc o un suc ensucrat al supermercat, pagaràs un 21% d'IVA, en comptes d'un 10%.

Els sectors més afectats

A la pràctica, això suposa 10 cèntims més per una llauna de Coca-Cola. En canvi, si compres el refresc al bar o en un restaurant, la quantitat a pagar seguirà sent la mateixa que abans perquè no s'aplica la pujada.

També hi ha més impostos en el sector del transport. Cal saber que si vols renovar el teu vehicle, l'impost de matriculació també ha pujat. A l'hora de comprar un automòbil es tindrà en compte les emissions de CO2 homologades segons el cicle WLTP, un estàndard global per determinar la capacitat de contaminació.

Alguns vehicles canviaran de grup i com més gran sigui el consum del vehicle, més alt serà el tipus d'impost. Segons l'OCU, un cotxe de 20.000 euros haurà de pagar uns 950 euros més en l'impost de matriculació.

Un altre sector afectat per la pujada d'impostos és el de les assegurances, ja que l'impost sobre Primes d'assegurances puja del 6% al 8%. Això afecta les pòlisses automobilístiques, a les de la llar i a les de la responsabilitat civil i, a més, encarirà totes les assegurances perquè el pes recau en els consumidors. Quan suposa això en euros? Segons els càlculs, vuit per a les assegurances de cotxe i quatre per a les de les llars.

La pujada d'impostos també afectarà la cistella de la compra, ja que a partir del juliol s'aplicarà un augment per als envasos de plàstic, incloses les bosses d'un sol ús. Aquesta pujada encarirà un 36% cada envàs, al que cal sumar-li el 42% que ja es paga per la deixalleria. En total, aquests productes sortiran un 68% més cars.

Males notícies també per als autònoms, que veuen incrementada la seva quota mensual entre tres i dotze euros aquest 2021. La quota mínima queda establerta així en 286,15 euros després de pujar 3 euros mensuals, mentre que la màxima, amb l'augment de dotze euros, passa a quedar fixada en 1.233 euros mensuals.

Pujades per als estalviadors

Els impostos també afectaran els estalviadors, ja que aquells que tinguin contractat un pla de pensions veuran reduït el seu benefici fiscal. Fins ara, els plans de pensions individuals suposaven un estalvi anual de 3.600 euros amb l'aportació màxima de 8.000 euros. Però el govern ho ha rebaixat fins als 2.000 euros, i per tant els beneficis es redueixen a 900 euros, fet que suposa 2.700 euros menys.

En canvi, el màxim dels plans de pensions empresarials pugen dels 8.000 als 10.000. La mesura comportarà una reducció de persones que volen contractar aquest tipus de productes financers d'estalvi. Segons Finect, el 52,1% que tenia pensat invertir en plans de pensions, ho descartarà per aquestes noves modificacions.

Impostos a les grans fortunes

Alguns nous impostos afectaran les classes més altes. Com la Taxa Tobin, un nou tipus a les transaccions financeres que entrarà en vigor el 16 de gener i que tindrà un impacte directe en la butxaca dels que inverteixen en aquests mercats. La compra i venda d'accions de companyies espanyoles amb un capital superior als 1.000 milions s'encareixen un 2%. Això afectarà a totes les empreses de l'Ibex 35 i unes vint companyies del mercat continu.

Hi ha més modificacions tributàries que afectaran els estalviadors i inversors, com l'exempció de tributació i plusvàlues de filials a l'exterior per als dividends o el nou règim d'impostos de les SICAV.

Finalment, també puja un 2% l'IRPF per a les rendes superiors als 300.000 euros, que passaran a partir d'ara al 47%. Per a les rendes de més de 200.000 euros, la pujada serà de tres punts fins al 26%. L'impost de patrimoni puja un punt fins al 3,5% per a les fortunes de més de 10 milions d'euros. L'exempció fiscal per a l'impost de societats baixa del 100% al 95% per plusvàlues i dividends generats per filials de grans empreses a l'estranger.