Estàs afectat per un ERTO? Doncs hauràs de tornar una part de diners

La majoria dels treballadors que reben la prestació hauran d'abonar l'IRPF en la declaració de la renda

Una oficina de Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE)
Els afectats hauran d'abonar part de l'ajuda en la declaració de la renda l'any que ve | cedida

Segons el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), més de 3,4 milions de treballadors reben una prestació d'atur gràcies als expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO), un mecanisme excepcional per aturar els efectes de la crisi en moltes famílies espanyoles afectades per l'aturada de l'activitat econòmica a causa del coronavirus.

Però la majoria dels receptors hauran de tornar part d'aquest ajut a l'Agència Tributària el 2021, ja que Hisenda entén que la Seguretat Social és un pagador, com una empresa, així que el beneficiari de la prestació d'un ERTO està obligat a fer la declaració de la renda.

Segons el president de l'Associació Espanyola d'Assessors Fiscals i Gestors Tributaris, Adolfo Jiménez, «encara que no es guanyin més de 22.000 euros durant un exercici fiscal, si es tenen dos pagadors o més i qualsevol dels segons pagadors ha abonat més de 1.800 euros, cal fer la declaració de la renda».

Però a més, resulta que la retenció de l'IRPF (impost sobre la renda de les persones físiques) que practiquen les empreses, i que s'abona a les Administracions Públiques, no s'aplica per part de Servei d'Ocupació Estatal (SEPE), que és qui gestiona les prestacions relacionades amb els ERTO.

Per això molts treballadors afectats pels ERTO hauran de pagar al Ministeri d'Hisenda, quan facin la declaració de renda en 2021, l'IRPF corresponent al cobrat a través de les prestacions en l'exercici de 2020. La pregunta que ara mateix assalta a molts treballadors és: qui es veurà afectat?

Segons els experts, la majoria dels treballadors hauran de pagar l'IRPF en la declaració de la renda l'any que ve, i només es veuran exempts una petita part, per exemple, els que estiguin un mes en situació d'ERTO.

Consell per als afectes

No obstant això, la quantitat que haurà d'abonar el treballador per l'IRPF impagat dependrà de nombroses circumstàncies, com el tram fiscal a què s'hagi de sotmetre i la xifra final que rebi en total per la prestació.

Si el contribuent percep una prestació mensual de 1.000 euros durant tres mesos, amb l'IRPF més comú aplicat al seu salari habitual (entre el 12% i el 14%), haurà de pagar a Hisenda fins a 420 euros. Per ara no sembla que els beneficiats per ERTO hagin de quedar exonerats d'haver de tornar aquesta part.

Segons els experts, el sistema està organitzat de tal manera que qualsevol ha de pagar pel que rep, encara que també reconeixen que hi ha maneres que això sigui menys dolorós, i aconsellen que els contribuents afectats es guardin la proporció de diners corresponent per si l'han de pagar l'any 2021.


Comentaris

envia el comentari