Dispensador de fàrmacs de l'hepatitis C

Un de cada cinc afectats per l'hepatitis C a Catalunya ho desconeix

Salut marca com a objectius diagnosticar la malaltia de forma precoç i garantir un tractament per eliminar-la abans del 2030

Es calcula que unes 30.000 persones estan infectades activament amb el virus de l'hepatitis C (VHC) a Catalunya, una xifra que pot ser superior si s'inclouen els col·lectius més vulnerables de la població davant d'aquesta malaltia. Un 20%, aproximadament, desconeix que està infectat, segons ha donat a conèixer aquest dilluns el Departament de Salut.

Es planteja que l'hepatitis C deixi de ser un problema de salut pública el 2025

En el Pla de prevenció i control de l'hepatitis C, alguns dels objectius clau són el diagnòstic precoç d'infeccions ocultes i garantir un accés ràpid al tractament, que actualment és molt efectiu. El director del Programa de Prevenció, Control i Atenció al VIH, les ITS i les Hepatitis Víriques (PCAVIHV), Joan Colom, ha destacat que l'objectiu de l'OMS és eliminar l'hepatitis C com un problema de salut pública el 2030 i s'ha mostrat convençut que a Catalunya s'aconseguirà al voltant del 2025.

«L'hepatitis C té una incidència elevada; certa infradeclaració, ja que pot passar desapercebuda, i un tractament extraordinàriament efectiu, amb una curació de prop del 97%», ha radiografiat el secretari de Salut Pública, Joan Guix, en la presentació de l'estratègia contra aquesta infecció a Catalunya, coincidint amb el Dia Mundial de les Hepatitis Víriques, promogut per l'OMS i que va ser aquest diumenge. 

Entre un 15 i un 25% de les persones poden eliminar el virus i, per tant, es curen espontàniament | GTRES

El 60% dels casos d'hepatitis C s'han transmès per via sexual i el 20% no saben que la tenen

Al voltant de l'1,1% de la població major d'edat a Catalunya ha estat en contacte amb el virus de l'hepatitis C, que causa una infecció aguda, sovint asimptomàtica, quan la persona hi entra en contacte. Al cap de sis mesos, entre un 15 i un 25% de les persones poden eliminar el virus i, per tant, es curen espontàniament, la resta, però, tenen una infecció crònica activa i un 20% no ho saben. 

La principal causa d'infecció és per transmissió sexual, amb més del 60% dels casos, i a molta més distància, se situen les intervencions maxil·lofacials; injeccions o vies venoses i les drogues, L'hepatitis C, contra la qual actualment no existeix una vacuna, a diferència de l'A i la B, pot causar hepatitis aguda, hepatitis crònica, cirrosi, càncer de fetge i trasplantament hepàtic i es troba entre les 15 primeres causes de mortalitat en la població catalana

A Catalunya es va crear el 2017 el Programa de Prevenció, Control i Atenció al VIH, les infeccions de transmissió sexual (ITS) i les Hepatitis Víriques, que lidera Colom, i el Govern va aprovar fa unes setmanes el pla de prevenció i control per augmentar la detecció de l'hepatitis C, disminuir-ne la incidència i millorar l'atenció a les persones afectades. 

Els passos clau per eliminar la malaltia

Per aconseguir diagnosticar de forma precoç l'hepatitis C,  s'ha intensificat el cribratge i l'accés al tractament dels grups clau, com són persones que s'injecten drogues, internes en centres penitenciaris, coinfectades amb el VIH, procedents de països amb altes prevalences del VHC o que tenen pràctiques sexuals de risc sense protecció. 

Dispensador de fàrmacs de l'hepatitis C
Dispensador de fàrmacs de l'hepatitis C a Bellvitge | ACN

Així, s'ha posat en marxa un projecte pilot per oferir la prova ràpida en sang seca  entre persones procedents de països amb altes prevalences del VHC. També s'han distribuït prop de 1.000 proves ràpides d'anticossos de VHC a persones consumidores de drogues a la Xarxa d'Atenció a les Drogodependències. A més, els laboratoris de l'Institut Català de la Salut (ICS) implementen des de l'any passat uns tests que agilitzen la detecció d'infeccions en un sol pas i amb una única extracció de sang.

«Eliminar l'hepatitis C és possible, ja que tenim un tractament curatiu. Ens trobem davant un repte important de salut pública», ha afirmat Colom. De moment, la infecció ja s'ha eliminat en els grups de persones hemofíliques i s'espera que el 2021 Catalunya estigui en posició de microeliminar l'hepatitis C de les presons catalanes, ha apuntat el director del programa.

  

El tractament de l'hepatitis C aconsegueix un 96,4% de curació

El tractament actual actua directament contra l'hepatitis C i assoleix una taxa de curació del 96,4%, consistint en una presa al dia per via oral que no té efectes secundaris i amb una durada d'entre 8 i 12 setmanes. En els darrers cinc anys, s'han tractat a Catalunya més de 28.000 persones, amb una despesa total de 323,4 milions d'euros.

Segons han explicat els responsables de Salut, els tractaments tenien un cost molt elevat fa uns anys i s'han anat reduint fins als 7.000 euros aproximadament. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha reivindicat que el Govern «va decidir posar a disposició de les persones afectades els nous tractaments que han sortit, tot i que no hi ha hagut un pla econòmic de l'estat espanyol que ajudés a fer-hi front».

Pere Aragonès i Alba Vergés al CUAP Sant Martí de Barcelona
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha reivindicat que el Govern «va decidir posar a disposició de les persones afectades els nous tractaments que han sortit» | Cedida

El 2018 es van diagnosticar 5605 casos d'hepatitis C a Catalunya 

Segons el Registre de pacients i tractaments del Servei Català de la Salut (CatSalut), l'any passat es van tractar 5.605 persones, amb una edat mitjana de 56 anys i una distribució per sexe del 58% homes i 42% dones. També s'han format professionals d'atenció primària; dels Centres d’Atenció i Seguiment de Drogodependències; persones que consumeixen drogues i agents de salut comunitària internacional per garantir la vinculació directa al tractament.

L'hepatitis C és una de les que conformen el grup de les hepatitis víriques, que es troben entre les malalties amb més càrrega de morbi-mortalitat al món, superior a la sida, la tuberculosi o la malària. Per això, l'OMS les ha prioritzat dins dels Objectius de desenvolupament sostenible (2030), ja que causen 1,34 milions de morts anuals, provoquen dos de cada tres morts per càncer de fetge i afecten, sense que ho sàpiguen, prop de 300 milions de persones al món.

També et pot interessar...