Pla general de visitants observant un cartell a la zona de Collformic del Parc Natural del Montseny

Afluència massiva de visitants al Parc Natural del Montseny durant el pont de la Hispanitat

Ajuntaments de la zona i la Diputació de Barcelona han començat a aplicar recentment mesures per contenir les aglomeracions

El Parc Natural de Montseny ha patit, des de l'aixecament del confinament, un elevat increment de visitants. Aquest diumenge al matí, en ple pont de la Hispanitat, pràcticament tots els aparcaments habilitats del Parc eren plens i, en casos com el de Santa Fe, fins i tot era impossible arribar-hi. Els mateixos visitants reconeixien estar sorpresos de l'elevada afluència de gent. «Sembla que tots hem pensat el mateix», deia Alejandro Sandino, veí de Castellbisbal.

Aquest nou episodi de massificació coincideix amb la posada en marxa de mesures per contenir l'allau de visitants per part dels municipis del parc natural i l'organisme gestor, la Diputació de Barcelona. En aquest sentit, l'alcaldessa del Montseny, Núria Masnou, ha explicat que al Parc Natural està arribant «més gent de la que podem absorbir». Davant d'aquest fet, els municipis amb territori dins del Parc han optat per sumar esforços i conjuntament amb la Diputació de Barcelona, gestora del Parc, emprendre mesures per afrontar la massificació.

Incivisme d'alguns visitants

Segons ha denunciat Masnou, a la massificació cal sumar l'incivisme d'alguns visitants, que aparquen incorrectament, circulen a velocitats elevades i deixen la brutícia a la zona. Des dels ajuntaments, ha explicat Masnou, no volen restringir els accessos, però recorda que s'ha de salvaguardar la flora i la fauna de l'indret. De moment, ja s'ha optat per restringir, els caps de setmana, l'accés motoritzat al Pla de la Calma.

En paral·lel, s'ha incrementat la presència dels guardes forestals, malgrat que a hores d'ara no tenen règim sancionador; s'ha augmentat la senyalització per impedir que els vehicles aparquin malament; i s'han col·locat informadors en punts estratègics. Alhora, s'ha demanat als Mossos que incrementin els controls. «Sap greu que les solucions siguin les sancions, però cal posar control», ha dit l'alcaldessa.

Ple pel Pont de la Hispanitat

Aquest diumenge, en ple pont, deixar el cotxe en aparcaments com el de Collformic o del Pantà de Santa Fe era impossible. A banda, tot i les noves mesures, en algunes zones del parc hi havia vehicles mal aparcats que obligaven a envair el carril contrari o, fins i tot, generaven grans col·lapses. Arribar al Pantà de Santa Fe era pràcticament impossible.

Els mateixos visitants reconeixien estar sorpresos. «Pensàvem que la gent marxaria pel pont, però ha estat una passada quan hem vist tants cotxes», assenyalava Berni Orozco, visitant del parc. També Xavier Avinyó reconeixia que «amb les previsions del temps no esperàvem trobar-nos tanta gent». Per la seva part, Raul Acevedo justificava l'afluència massiva per la barreja de «senderistes i gent que surt a buscar bolets». D'altres com l'Alejandro Sandino lamentaven que amb tanta gent la majoria «no opti per portar la mascareta».