Una investigadora manipula mostres de coronavirus en un projecte d'investigació a l'Hospital Universitari de La Paz, a Madrid

Ho revela un estudi: Quant de temps duren els anticossos contra la Covid-19

Investigadors utilitzen mostres de saliva i sang de pacients amb coronavirus per a mesurar i comparar els nivells d'anticossos

Un punt que sempre ha quedat en l'aire sobre la Covid-19 (entre molts altres) ha estat els anticossos i la seva durabilitat en un pacient que hagi patit aquesta nova malaltia.
La revista científica 'Science Immunology' ha realitzat un estudi sobre els anticossos i ha resolt tots els dubtes possibles. Gràcies a la seva recerca han descobert que els anticossos del coronavirus poden durar almenys tres mesos després que una persona s'infecti amb el virus que causa la Covid-19.

Els investigadors de l'Institut de Recerca Lunenfeld-*Tanenbaum de Sinai Health i de la Facultat de Medicina Temerty de la Universitat de Toronto van utilitzar mostres de saliva i de sang de pacients amb Covid-19. Gràcies a aquest mètode van poder mesurar i comparar els nivells d'anticossos durant més de tres mesos, després de l'aparició dels símptomes.

Aquesta anàlisi els ha permès demostrar que els anticossos de la classe IgG que s'uneixen a la proteïna de punta de la SARS-*CoV-2 són detectables durant almenys 115 dies. A més, és la primera vegada que es manifesta que aquests anticossos també poden ser detectats en la saliva.

Els anticossos són detectables durant 115 dies

«El nostre estudi mostra que els anticossos IgG contra la proteïna punta del virus són relativament duradors tant en la sang com en la saliva. El nostre estudi suggereix que la saliva podria servir com a alternativa per a les proves d'anticossos. Encara que la saliva no és tan sensible com el sèrum, és fàcil de recol·lectar», explica Jennifer Gommerman, professora d'immunologia de la Universitat de Toronto i líder de l'esforç de proves de saliva.

El transcurs de la resposta dels anticossos a la SARS-*CoV-2 s'ha debatut en els últims mesos. Tal com especifica Europapress, fins i tot un estudi anterior a aquest, publicat en 'Nature Medicine', va suggerir que els anticossos poden desaparèixer després de dos mesos en alguns individus que tenien el virus però no experimentaven símptomes.

No obstant això, aquests experts admeten que hi ha molt que encara no saben sobre les respostes dels anticossos a la infecció de la SARS-*CoV-2. Els seus dubtes engloben quant de temps duren els anticossos més enllà d'aquest període i quina protecció ofereixen contra la reinfecció. De fet, són conscients que aquesta recerca podria tenir implicacions més àmplies en el desenvolupament d'una vacuna efectiva.

«Aquest estudi suggereix que si una vacuna està dissenyada adequadament, té el potencial d'induir una resposta d'anticossos duradora que pot ajudar a protegir a la persona vacunada contra el virus que causa la Covid-19», conclou Gommerman.