Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge de fons d'una consulta mèdica, amb un metge i una pacient asseguts a una taula amb una altra imatge d'una persona a un aeroport amb una maleta

Puc agafar un tren o avió si estic de baixa laboral?

Aquest dubte pot sorgir en alguns treballadors, i cal tenir alguns aspectes en compte

La baixa laboral permet al treballador no acudir al lloc habitual i deixar d'exercir les seves funcions habituals durant un temps. Tot i això, les persones que ostenten aquesta condició poden tenir dubtes respecte als límits que hi ha, i desconèixer el punt fins on arriben les seves restriccions.

Una pregunta habitual rau en les opcions de viatjar estant de baixa. Les patologies com ara la depressió o l'ansietat generen greus problemes de salut mental, i una escapada pot ser una gran solució per desconnectar i airejar-se. Tot i això, és fonamental conèixer els passos que cal seguir.

Un treballador pot viatjar si està de baixa?

Si un treballador decideix viatjar durant la baixa, ha de complir algunes obligacions. No pot faltar a les cites mèdiques programades, i cal atendre qualsevol requeriment de la mútua de l'empresa. En cas d'absentar-se o estar fora del lloc de residència, la persona podria perdre la baixa laboral, rebria l'alta mèdica i se li anul·laria el subsidi que percep.

Així mateix, si la prestació també s'elimina si el treballador està fent un ús fraudulent de la baixa laboral. Per exemple, fer activitats que posin en risc la salut o situacions que exigeixin un alt esforç físic, una cosa incompatible amb una persona que no pot anar a treballar.

A més, l'asseguradora Mapfre indica que la decisió de viatjar dependrà del motiu de la baixa i la gravetat. Si la lesió crea dificultats per caminar o moure's, per exemple, el millor és quedar-se a casa. El mateix passa amb altres malalties o patologies per a les quals el metge hagi recomanat repòs.

Imatge de fons d'una dona asseguda a terra amb gest seriós, i una altra imatge d'un metge atenent un pacient
En certs casos de baixa per malalties que afecten la salut mental es pot recomanar viatjar | Pixelshot, Studioroman

La importància de tenir un informe mèdic

A Mapfre apunten que és recomanable comptar amb una autorització mèdica escrita. No és obligatori, però sempre va bé disposar d'un document que acrediti un possible viatge i tenir el vistiplau d'un doctor. Això no impedeix que el treballador sempre sigui el màxim responsable, ha de ser conscient dels riscos que assumeix i bregar amb les possibles conseqüències.

Aquest informe mèdic també és útil per canviar possibles cites que coincideixin amb les dates del viatge. Com dèiem, l'assistència a aquestes trucades és obligatòria, i no fer-ho pot derivar en grans perjudicis per a la persona en qüestió.

Un cop dit això, les persones que estiguin de baixa han d'actuar amb transparència i no dur a terme comportaments que aixequin sospites. Si es decideix viatjar, cal ser cautelós i no excedir-se, però el més aconsellable és no moure's del domicili fins a completar la recuperació.