Cada cert temps, l'Agència Tributària sol fer pública la llista de persones o empreses que deuen més d'un milió d'euros al fisc. Entre ells destaca un nom: Agapito García, que té pendent de pagar 15 milions d'euros.
En total són 4.028 deutors, que acumulen més de 14.100 milions d'euros. En aquesta classificació es troben personatges molt famosos, entre els quals hi ha, per exemple, l'exministre Rodrigo Rato o Mario Conde.
Tampoc falta gent del món de l'esport, com l'exmotociclista Sito Pons o la presentadora de televisió Patricia Conde. Molts d'ells, vells coneguts.
Però, sense cap mena de dubte, el líder d'aquest rànquing de deute amb Hisenda és Agapito García. Per a molts, un personatge pràcticament desconegut i a qui costa posar-li cara. Deu 15.970.000 d'euros al tresor públic.
Encara que la xifra sorprengui per elevada, a favor seu cal dir aquests últims anys ha reduït la suma de diners que deu. Respecte a l'última llista que s'ha publicat, ha disminuït el deute en un milió, i en gairebé deu respecte a 2015, quan tenia pendent de pagament més de 26 milions.
La gran pregunta que molta gent es fa és com es pot arribar a deure tants diners. L'origen de tot això es remunta a 1989. Aquell any, Agapito García va vendre quatre companyies de fabricació de formigó i materials de construcció.
Els compradors van ser el grup britànic Steetley, que van pagar per l'operació 22,7 milions. I aquí és quan comencen els problemes per a l'empresari.
Amb aquests diners comença a fer una sèrie d'inversions que no li surten del tot bé. És nomenat vicepresident de la companyia de custòdia de valors Bancoval, on adquireix la meitat de les accions. També participa al corredor de borsa de Banco Madrid, filial espanyola de Banca Privada d'Andorra.
Aquesta entitat va acabar sent intervinguda pel Banc d'Espanya al març. També ha invertit en el món dels cellers, amb presència a Garcigrande i Hispanobodegas.
Darrere de totes aquestes operacions gairebé sempre hi ha hagut l'Agència Tributària, que ha vigilat al detall cada pas d'Agapito García. Sobretot, en el procés de venda amb Steetley.
Sostenen que havia emprat una societat instrumental per a pagar menys impostos. En concret, només el 13%, quan el normal, per llei, hauria sigut que abonés el 56%. A partir d'aquí es va originar un conflicte entre les dues parts que va camí d'eternitzar-se.
Ja fa gairebé 25 anys que lluita als tribunals, i sembla que l'enfrontament va per llarg.
Deute de 20 milions el 1990
El 1990, Hisenda li va reclamar l'equivalent de 20 milions d'euros en pessetes. En aquesta quantitat es recollia el capital que el fisc entenia que l'empresari havia eludit, però també una multa que ascendia al 70%. Sens dubte, un cop dur per als comptes d'Agapito García.
En aquell moment es va negar a abonar aquesta xifra, i a partir d'aquí l'Agència Tributària va activar el procés jurídic. La via judicial es va esgotar el 2002, quan l'Audiència Provincial el va absoldre del delicte fiscal.
No obstant això, el procés no es va aturar aquí. Va arribar fins al Tribunal Suprem, que acabaria fallant a favor del fisc el 2012. Aquest òrgan va decidir que l'empresari havia d'assumir un deute de 31,7 milions d'euros.
Aleshores es va optar per congelar els comptes. Es veia com l'única manera de disminuir els diners que deu. En qualsevol cas, va quedar clar que la mesura va resultar bastant bona.
S'ha comprovat com cada any ha anat baixant la xifra deguda. Dels més de 26 milions que tenia pendents amb Hisenda el 2015 s'ha passat als gairebé 16 milions.