YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Implica’t en la lluita contra l’apologia dels trastorns alimentaris

L’Agència Catalana de Consum, des del 2019, persegueix pàgines web, blogs i xarxes socials que fomenten els trastorns de la conducta alimentària, gràcies a una normativa pionera a tot Europa

L'anorèxia nerviosa, la bulímia nerviosa, el trastorn per afartament i els trastorns de la conducta alimentaria no especificats són un grup de trastorns mentals que donen com a resultat alteracions en la forma de pensar, de sentir i de comportar-se amb relació a l'alimentació, el pes o la figura.

Afecten, majoritàriament, nens, nenes, dones joves i, cada vegada més, els adults. Es produeixen per diversos factors considerats de risc que poden estar presents en persones sanes o en persones que presenten altres malalties. Tenen greus conseqüències nutricionals, biològiques, psicològiques i socials.

Tot i que cada un dels TCA pot tenir diferents criteris de més o menys gravetat, segons les repercussions medico-nutricionals, psicològiques i socials, són considerats trastorns mentals greus.

Els TCA són malalties que no es deuen a una única causa, sinó que són multicausals. Això significa que diferents factors de risc coneguts apareixen amb més o menys mesura i predisposen aquelles persones per desenvolupar la malaltia.

Per sort, els TCA poden remetre en un percentatge elevat si es detecten precoçment i es realitza un tractament multidisciplinari i psicoterapèutic especialitzat.
 

Des de fa uns anys ha aparegut un nou factor de risc relacionat amb el desenvolupament i manteniment dels trastorns de la conducta alimentària: l'apologia a la xarxa de l'anorèxia i la bulímia. Aquesta apologia consta de pàgines web en les quals es presenten els TCA no com a malalties mentals, sinó com a 'estils de vida'. 

És important saber que els webs que promouen les conductes que porten a patir algun tipus de trastorn relacionat amb l'alimentació són il·legals i posen en risc la vida de moltes persones.

Noia jove utilitzant un ordinador
Denuncia les webs que promouen l'apologia dels trastorns en la conducta alimentària | Pixabay

Des del 2019, amb la modificació introduïda en el Codi de consum de Catalunya, l'Agència Catalana del Consum (ACC), organisme que depèn de la Generalitat de Catalunya, persegueix pàgines web, blogs i xarxes socials que fan apologia dels trastorns alimentaris. Aquesta normativa, pionera a tot Europa, permet inspeccionar aquests continguts nocius i sancionar les empreses d’allotjament web que no els retirin. L’ACC, des del seu portal web, ofereix a la ciutadania diferents fonts d'informació i una via per denunciar aquells continguts publicats a Internet que fomenten els TCA.

Enllaços de referència

— Agència Catalana del Consum

— Associació Contra l'Anorèxia i la Bulímia

— Canal Salut sobre trastorns en la conducta alimentaria

— Taula de Diàleg per a la prevenció dels Trastorns de la Conducta Alimentària

Implica't en la prevenció i en la recuperació dels trastorns alimentaris. Si vols protegir la vida dels qui més estimes, denuncia a l'Agència Catalana del Consum les webs que promouen l'apologia dels trastorns en la conducta alimentària.


Comentaris

envia el comentari