Una mà amb un mòbil fent una compra d'entrades per internet

El que has de saber abans de comprar entrades per internet

T’expliquem tot el que cal saber a l’hora de comprar entrades per a concerts i espectacles per internet

Actualment, les tecnologies ens permeten fer-ho pràcticament tot des de casa: encarregar la compra a domicili, renovar l’armari, canviar de cotxe o fins i tot comprar entrades pels concerts dels nostres artistes preferits.

Internet és una eina útil i pràctica, però no sempre és segur utilitzar-la sense seguir uns consells bàsics que ens estalviïn arriscar la nostra seguretat.

Per evitar problemes futurs en la compra d’entrades  per a concerts i espectacles per internet, repassem com fer-ho de manera segura i en quins elements has de prestar especial atenció. 


 


 

En primer lloc, és important informar-se únicament des dels webs i els comptes dels artistes, els promotors o els venedors oficials i desconfiar dels primers resultats dels cercadors d’Internet, ja que normalment són anuncis de pàgines de revenda en què els preus de les entrades són molt superiors i que sovint no ofereixen les mateixes garanties  que els venedors oficials.

A més, algunes d’aquestes empreses tenen la seu social fora de la Unió Europea, la qual cosa dificulta la resolució de les  reclamacions  que puguin sorgir i la persecució de possibles males pràctiques comercials.

És per això que, des de l’Agència Catalana del Consum, han preparat un seguit de recomanacions per fer la compra d’entrades per internet d’una manera segura i sense ensurts. 

Informeu-vos dels concerts, els festivals i altres espectacles a través dels webs i els comptes dels artistes, els promotors o els venedors oficials. Desconfieu dels primers resultats dels cercadors d’internet.

— No us precipiteu davant dels missatges 'tot venut’, potser altres venedors autoritzats encara disposen d’entrades; consulteu-ne els webs i estigueu al corrent de les xarxes socials.

— Si un espectacle exhaureix les entrades en pocs minuts, és força probable que se’n celebrin més per cobrir la demanda, o fins i tot que es posin més entrades a la venda.

— En el moment de fer la reserva, llegiu bé les condicions contractuals, que han de ser clares en relació amb la ubicació de la localitat, la visibilitat, els canals de lliurament de l’entrada, la possibilitat de cedir-la a tercers, etc.

— També us han d’informar del preu final — amb els impostos, les despeses de gestió o d’enviament, etc. —, de les garanties i de les vies de resolució de les reclamacions.

— Tingueu en compte que, generalment, la compra d’entrades per a espectacles no admet devolucions.

— Els venedors autoritzats poden oferir el servei de revenda d’entrades pel seu import nominal (o inferior) a altres seguidors, sovint per una petita comissió fixada.

— Les entrades comprades mitjançant canals extraoficials de revenda no us ofereixen les mateixes  garanties:

  • El preu pot ser molt superior a l’import nominal de l’entrada.
  • En alguns casos s’oculta la identitat de qui ven l’entrada (la mateixa pàgina, un particular o una empresa).
  • Poden pressionar-vos a comprar amb missatges que apareixen en pantalla que sovint són reclams falsos ('últimes entrades', 'hi ha x persones interessades', etc.).
  • Existeix el risc de no rebre les entrades.
  • És probable que no ofereixin un servei d’atenció postvenda.

— Si compreu a una empresa ubicada fora de la UE, podeu tenir dificultats a l’hora de fer valer els vostres drets.

— Sigueu prudents a l’hora de publicar o enviar fotografies de les entrades, ja que algú altre les podria utilitzar.

— En cas de disconformitat,  reclameu a l’empresa venedora per un mitjà que en deixi constància (formulari web, telèfon amb número d’incidència, etc.). Si en el termini de 30 dies no heu obtingut resposta, o bé la resposta no és satisfactòria, contacteu amb el servei públic de consum que us correspongui segons el vostre municipi.

Amb l'arribada del bon temps es tornen a programar festivals i concerts arreu de tot el país, especialment en espais oberts, amb les limitacions d'aforament i les mesures de prevenció fixades per la situació de pandèmia. Per aquest motiu és important seguir totes les  recomanacions i prendre consciència dels riscos de la compra d'entrades per internet per realitzar-la d'una manera segura.