Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Planta de la Pobla de Mafumet

Qualitat per tenir quantitat. L'impuls de l'ACA per la millora del tractament de les aigües residuals

Els dotze projectes de sanejament en curs suposen una inversió de 20 milions d’euros a Tarragona i Terres de l’Ebre

Obres de la depuradora del Pla de Santa Maria
El correcte sanejament i depuració de les aigües residuals garanteix el bon estat de les nostres masses d'aigua | ACA

A través de l'Agència Catalana de l'Aigua, el Govern de la Generalitat de Catalunya està destinant en l'actual cicle de planificació (2016-2021) 104 milions d'euros per a construir noves depuradores i modernitzar les ja existents.

Per a disposar d'aigua per al consum domèstic, per als usos  industrials, per al regadiu i per a usos ambientals, cal treballar de manera global per a millorar la qualitat de l'aigua dels nostres ecosistemes hídrics. Per aquest motiu, la gestió de l'aigua implica treballar, de manera simultània, mitjançant diversos eixos per garantir l'equilibri de totes les demandes.

Molts rius del nostre país, sobretot durant la dècada dels 70 i els 80, presentaven una qualitat molt dolenta, amb alts nivells de contaminants, abocaments incontrolats i amb acumulacions de residus en diversos punts de la llera. A més, els cursos fluvials, a escala social, estaven apartats de la vida de la ciutadania.

Amb la implantació dels sistemes de sanejament a les grans ciutats i doblant el nombre de depuradores existents entre l'any 2000 i enguany, avui la realitat és molt diferent.

A més de recollir i tractar el residu generat a les ciutats, també es garanteix l'aportació d'aigua degudament tractada a rius, torrents i aigües costaneres, contribuint a millorar la seva qualitat. Un exemple de la millora progressiva i constant és la bona qualitat de les aigües de bany, tant a Catalunya com a les comarques de Tarragona i Terres de l'Ebre.

Enguany, els mostrejos duts a terme per l'ACA a les zones de bany tarragonines durant aquest estiu han evidenciat una qualitat sanitària excel·lent en el 96% de les zones de bany analitzades.

Mostreig d'un inspector de platges
Els mostrejos duts per l'ACA a les zones de bany han evidenciat una qualitat sanitària excel·lent en el 96% | ACA

Una dotzena de projectes en curs

En l'actual cicle de planificació hidrològica (període 2016-2021), l'Agència Catalana de l'Aigua està invertint 104 milions d'euros per a millorar els sistemes de sanejament de les aigües residuals a Tarragona i Terres de l'Ebre.

Aquesta inversió  té una doble finalitat:

Modernitzar les plantes ja existents i dotar-les de més capacitat i majors avenços tecnològics, i per l'altra.

Construir noves depuradores en petits municipis que no disposen d'infraestructures de sanejament.

Actualment hi ha un total de 12 projectes en curs a les comarques de Tarragona i Terres de l'Ebre, amb una inversió conjunta de més de 20 milions d'euros.

Les mesures més avançades i que ja estan en fase d'execució són els treballs de la depuradora de la Pobla de Mafumet (2,3 MEUR) al Tarragonès, la planta del  Pla de Santa Maria (1,2 MEUR) a l'Alt Camp, la depuradora del Botarell (2,1 MEUR) al Baix Camp i la nova depuradora de Prat de Comte (729.000 euros), a la Terra Alta, entre d'altres.

Per una altra banda, altres treballs que començaran pròximament seran; les obres de la depuradora de  Riumar  a Deltebre (5,5 MEUR), la planta depuradora de Mas del Plata (Alt Camp) amb 2,7 MEUR d'inversió, l'ampliació de la depuradora de Riudoms (Baix Camp) amb 3,9 MEUR o els col·lectors d'Alfara de Carles (Baix Ebre), amb prop de 235.000 euros.
 

Imatge de les obres d’ampliació de la depuradora del Botarell
Imatge de les obres d’ampliació de la depuradora del Botarell | ACA

Inversió constant per garantir i millorar el sanejament de les aigües residuals

Les actuacions previstes en l'actual cicle de planificació  (2016-2021)  se sumen als treballs ja executats i que han suposat una inversió de 17 milions d’euros en treballs com l’optimització de la depuradora de la Selva del Camp, l’ampliació de la planta de Vila-seca i Salou, la depuradora de les Borges del Camp  i la remodelació de la depuradora del Perelló, entre d’altres.

A més de la construcció de  noves depuradores, cal invertir per garantir el seu funcionament i dur a terme millores i reposicions en els sistemes de  sanejament actius. 

Actualment hi ha 108 depuradores a Tarragona i Terres de l’Ebre, que garanteixen el  sanejament  de més del 93% de la població. Anualment, l’ACA destina més de 6 milions d’euros per garantir el funcionament de les depuradores actives en aquestes comarques. Aquest atorgament de fons, que es fa als ens locals, permet garantir el bon funcionament d’aquestes  infraestructures i apropar la gestió de l’aigua  al territori.

Imatge de les obres d’Alfara de Carles
Imatge de les obres d’Alfara de Carles | ACA