Tot i ser una prioritat en la jerarquia europea de residus, la reutilització es troba en clar retrocés a Catalunya. Segons dades d'ADISCAT, els envasos retornables només representen un 19% del total d'envasos del mercat i limitat al sector de l'hostaleria.
Actualment, els envasos de vi no es reutilitzen en cap dels seus canals de distribució, ni tan sols en hotels, restaurants i càterings, com passa en altres sectors de begudes.
És per aquest motiu que el projecte reWINE pretén identificar les oportunitats i barreres de la reutilització d'ampolles de vi, a través de dades experimentals que permetin assegurar la seva viabilitat tècnica, sanitària i de qualitat i avaluar si pot ser una solució rendible per les empreses i el medi ambient.
En definitiva, aquesta és una iniciativa per promoure la reutilització d'ampolles en el sector del vi, per tal de reduir la generació de residus, els gasos amb efecte hivernacle i estalviar costos.
A finals del passat mes d'octubre, el projecte reWINE va presentar els resultats de la prova pilot d'un sistema sostenible de recollida, neteja i reutilització d'ampolles de vidre en el sector vitivinícola de Catalunya.
Durant els mesos que ha durat la prova pilot, s'han venut 150.000 ampolles amb l'etiqueta reWINE i se n'han recuperat 82.2399. Per aconseguir-ho, s'han explorat diferents logístiques recollides escenaris diferents.
Per una banda, s'han recollit ampolles a través dels restaurants participants. I per l'altra, a través de comerços amb sistemes d'incentius.
En els diferents escenaris, el projecte reWINE ha analitzat tot el cicle de vida de l'ampolla, des de la seva fabricació, l'etiquetatge al celler i distribució al mercat, fins a la recol·lecció de les ampolles buides, rentat i ompliment de nou.
Entre els diferents indicadors ambientals, s'ha avaluat la petjada de carboni, i els estudis ambientals indiquen que les ampolles reutilitzables són més respectuoses amb el medi ambient que les ampolles d'un sol ús.
Per exemple, reutilitzant fins a 8 vegades les 82.239 ampolles recollides durant la prova pilot, s'aconsegueixen estalviar més de 170.000 kg de CO₂ equivalent, que són les emissions que produiria un vehicle fent 11 voltes al món.
El sector vitivinícola català podria reduir un 28% la seva petjada de carboni amb la reutilització d'ampolles, segons els resultats de la prova pilot duta a terme pel projecte reWINE.
— Agència de residus (@residuscat) October 22, 2020
Més info https://t.co/QOdW00N4jN@PRUAB@reutiliza_@Etimonline@ineditinnova@rezerocatpic.twitter.com/1oesqmVAnV
Clarament, un dels reptes més importants per implementar la reutilització en aquest sector és resoldre el sistema de retorn d'ampolles.
Econòmicament, en l'actualitat el cost de reutilitzar una ampolla de vi és lleugerament superior al de comprar una ampolla nova. Per aquest motiu, la distància de la planta de rentat i el cost de la neteja de les ampolles juguen un paper essencial.
Segons l'equip del reWINE, són necessàries instal·lacions de rentat a Catalunya a prop dels cellers per tal d'optimitzar el cost econòmic i ambiental del transport.
El projecte ha comptat amb la col·laboració de cellers, persones consumidores, bars, restaurants, empreses distribuïdores, botigues i deixalleries per fer una prova pilot de la reutilització d'ampolles de vi, des del seu rentat, etiquetatge, embotellament i distribució al mercat fins a la seva recol·lecció. I ho ha fet de la mà de diferents socis que formen part de la iniciativa.
Concretament, la prova pilot ha involucrat 7 cellers catalans -la Cooperativa Falset Marçà, Cellers Torres, Albet i Noya, la Vinyeta, Talcomraja, Vins Pravi i Joan Ametller-, més de 30 comerços, més de 50 restaurants, 2 empreses logístiques, 3 deixalleries del Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental i la planta de rentat d'ampolles Infinity i la de Vins Pravi.
Els socis que han format part del projecte han estat els següents:
— Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable - Rezero
— Inèdit
— Agencia de Residus de Catalunya
— Infinity