Carles Puigdemont i Laura Borràs.

JxCat vota de nou contra els pressupostos tot i demanar al PDeCAT que els negociés

Fa uns dies, el diputat del Partit Demòcrata explicava que havia rebut trucades de consellers de JxCat demanant negociar partides

El grup de JxCat al Senat ha presentat aquest divendres una esmena a la totalitat als pressupostos generals de l'Estat per al 2021 que ja va obtenir l'aval del Congrés i que ara es tramiten a la cambra alta. Ho justifica pel fet que la «greu situació de crisi sanitària provocada pel covid-19, que també és econòmica i social, no ha de tapar la greu crisi democràtica que pateix Espanya en referència al conflicte polític que manté amb Catalunya».

El PDeCAT va rebre trucades de consellers de JxCat demanant negociar partides dels pressupostos

Tot plegat, malgrat que aquest dilluns, el diputat del PDeCAT Ferran Bel va revelar que consellers de JxCat, un d'ells Ramon Tremosa, l'havien trucat per negociar determinades partides del pressupost. Unes declaracions de Bel que no han estat desmentides per JxCat que, malgrat això, segueix al Senat en la mateixa línia que al Congrés: en el 'no' als comptes per la via de l'esmena a la totalitat.

«Reclamem i no deixarem de treballar per aconseguir una solució política per a un conflicte que és clarament polític, i denunciarem que la judicialització d'aquest conflicte no és ni serà la solució», afirmen. L'esmena a la totalitat també es justifica pel fet que els comptes no aporten «respostes a la ciutadania». «Són uns pressupostos que donen l'esquena als catalans i no resolen l'espoli fiscal, però tampoc tenen presents els deutes acumulats, els incompliments flagrants i la qualitat de vida dels catalans», asseguren des de la formació.

JxCat presenta vetos parcials a 19 seccions dels pressupostos

En aquest marc, JxCat afirma que els comptes no contemplen ajudes ni moratòries o exempcions de pagament d'impostos. «Presentem aquest veto per responsabilitat, per defensar els ciutadans, i per exigir al govern que adopti mesures realistes, efectives i justes». A més, JxCat presenta vetos parcials a 19 seccions dels pressupostos. Són les de la Casa Reial, el Ministeri d'Exteriors, Justícia, Defensa, Hisenda, Interior, Transports, Educació, treball, Indústria, Agricultura, Política Territorial, Transició Ecològica, Cultura, Sanitat, Economia, drets Socials, Inclusió i Universitats.